Implant dentar

La ora actuală, cea mai indicată forma de înlocuire a dinților pierduți este prin intermediul unui implant dentar. Implanturile dentare sunt dispozitive medicale, create din materiale biocompatibile, care se introduc in osul maxilar si mandibular, reprezentând noua “rădăcină” a dintelui artificial.

Implanturile dentare pot înlocui unul sau mai mulți dinți, în funcție de situația pacientului. Pe acest implant dentar se înșurubează bontul protetic, peste care apoi va veni coroana dentară, formată din material metalo-ceramic, integral ceramic sau ceramica pe suport de zirconiu.

 

Dintele artificial (coroana dentară), find creat in laborator, imită perfect structura, forma și culoarea unui dinte natural sănătos.

Materialele folosite sunt biocompatibile, iar pacienții le acceptă cu ușurință.

Ce beneficii au implanturile dentare?

Cu toții suntem speriați de posibilitatea de a avea unul sau mai mulți dinți lipsă, dar din cauza mediilor în care trăim, a geneticii sau a unei igiene slabe, putem oricând să ajungem în această situație.

Totuși, acesta nu este un capăt de lume, medicina avansând din ce în ce mai mult, ne oferă din ce în ce mai multe posibilități și opțiuni pentru a ne recăpăta o viața normală.

Dacă ne regăsim într-o situație ca cea de față, în care e posibil sa avem nevoie de această procedură, cel mai bine este să știm cum ne poate îmbunătăți viața. Iată cateva beneficii pe care le au implanturile dentare:

  • Recăpătarea zâmbetului pierdut – poate primul lucru la care ar trebui să ne uităm este recuperarea esteticului, materialele imitând perfect aspectul dinților naturali
  • Rezistența în timp – chiar dacă se spune ca un implant are o durată de viață limitată, de cele mai multe ori, acestea te însoțesc toată viața
  • Protecția celorlalți dinți – un implant dentar care ocupă un spațiu gol nu permite mișcarea dinților adiacenți, menținând astfel poziția corectă a lor.
  • Confortul fizic și psihic – sentimentul de lipsă al unui dinte poate fi extrem de deranjant în cavitatea bucală, acest lucru ne poate afecta fără să ne dăm seama viața de zi cu zi, zâmbind mai rar, sau chiar oferindu-ne o senzație de jenă. Acest discomfort dispare complet, iar în același timp, o dantură completă ne oferă și o doză suplimentară de încredere în propria persoană.
  • Redarea functionalitatii danturii – poate ca o perioadă de timp nu am putut mânca un fruct decât pe bucăți, neputând mușca din acesta, sau a trebuit sa mestecăm într-o singură parte a gurii. Acum ne putem întoarce la vechile obiceiuri.

Prin ce urmează să trec pentru obținerea unui implant dentar?

Frica de durere, pierderea confortului pentru o perioadă de timp ne ține mereu pe loc, nu ne lasă sa acționăm, mai ales când vine vorba de medicul stomatolog.

Dacă ați discutat cu medicul dumneavoastră stomatolog și urmează sa treceți prin acest proces, pentru a va face o idee mai bună despre pașii procedurii și durata acesteia, v-am creat o listă detaliată despre fiecare pas al tratamentului mai jos:

  • Primul pas este anestezia, pentru a nu exista dureri sau disconfort
  • Se va face o incizie la nivelul gingiei, deasupra locului unde va fi introdus implantul
  • Dezlipirea și înlăturarea mucoasei gingivale și a periostului din jurul dintelui (o membrană fină ce acoperă osul)
  • Se va marca locul de inserare a respectivului implant dentar
  • Dupa marcare, se creează spațiul (alveolei) necesar implantului, cu freze de dimensiuni diferite
  • Se înșurubează implantul în locul destinat
  • Ulterior, în implant, se înșurubează bontul de vindecare sau capa de vindecare
  • Iar in final, se face sutura (coaserea zonei pentru o vindecare accelerată)

Acest proces se realizează într-o singura zi, urmând ca rezultatul final sa fie obținut în urma vindecării osului în care a fost inserat implantul

 

implant dentar

Procesul de vindecare al unui implant:

După 6-8 luni de la inserarea implantului, zona este vindecată în totalitate, iar pacientul revine în cabinetul stomatologic pentru obținerea coroanei pe implant.

După îndepărtarea bontului de vindecare, se fixează pe implant bontul protetic, după care se ia amprenta pentru coroană.

Ultimul pas va fi fixarea coroanei pe implant.

În funcție de caz, implanturile se pot insera și imediat după extracție (fără să se aștepte cele 6-8 luni). De asemenea, în anumite cazuri se pot proteza provizoriu (de exemplu, atunci cand se inseră un implant dentar în zona frontală).

În cabinetul nostru, inserarea implanturilor este realizată de medic specialist chirurg oro-maxilo-facial.

Un alt caz excepțional este acela în care pacientul este edentat total(îi lipsesc toți dinții superiori sau inferiori). Atunci specialistul folosește metoda fast&fixed prin care pacientului îi sunt inserate 4 sau 6 implanturi pe arcadă (in functie de caz), care sunt protezate în aceeași ședința, cu proteze provizorii speciale pe implanturi (au o baza din acrilat roz și dinți artificiali). După integrarea implanturilor dentare(6-8 luni), se va lua amprentă în vederea obținerii lucrării finale și fixarea acesteia pe implanturi.

Extracția Dentară

După cum spune și numele, extracția dentară este o intervenție chirurgicală, făcută de medicul stomatolog, care are loc in cabinetul stomatologic. Aceasta este efectuată în urma unor investigații atente, prin radiografii exacte asupra dintelui și a zonei respective. Se pot extrage de la un dinte de lapte, la un dinte permanent până la o măsea de minte.

 

De ce avem nevoie de extracție dentară sau extracție măsea de minte?

Există mai multe motive pentru care este necesară o extracție dentară, la recomandarea medicului stomatolog. Scopul acestei intervenții este de a îndepărta un dinte care nu poate fi reparat din punct de vedere medical, care incomodează pacientul prin disconfort, dureri, sau blochează alinierea sau erupția unor noi dinți.

Iată cateva dintre motivele pentru care o extracție dentară este necesară:

  • Cariile netratate la timp se pot extinde, ajungând la nerv, provocând dureri, disconfort sau sensibilitate dentară
  • Dintele respectiv este fracturat până la nivelul rădăcinii, astfel că nu mai poate fi salvat
  • O mobilitate prea mare a dintelui (acesta se mișcă la atingere), mișcare datorată parodontozei
  • Unul dintre dinți împiedică alinierea și orientarea normală dinților, cel mai des întâlnit la o măsea de minte, sunt cazuri în care acestea nu au loc să erupă și împing ceilalți dinți, o singură măsea de minte modificând structura și poziția celorlalți dinți
  • Dinții care au crescut în afara pozițiilor lor normale, pentru care un aparat dentar nu este suficient pentru a remodela alinierea danturii. Acesta poate influența orientarea dinților, procesul de masticație și ocluzia dentară, care, în timp poate duce la probleme mult mai grave
  • Dintele este distrus de carii în proporții prea mari pentru a putea fi tratat
  • Există și cazuri în care dinții nu pot erupe în mod normal în arcada dentară, având o orientare incorectă, aceștia se extrag înainte de a putea modifica poziția oricărui alt dinte (altă situație în care o măsea de minte poate fi răsucită, erupția ei fiind imposibilă).

Ce beneficii are o extracție de măsea de minte?

Măseaua de minte erupe la o vârstă destul de înaintată, când dantura noastră a căpătat o structură finală, prima măsea de minte ieșind după vârsta de 18 ani sau chiar niciodată. Nu exista o vârstă exactă, acestea putând erupe oricând pe parcursul vieții noastre.

Sunt benefice sau ne încurcă? Acestea nu au un rol exact, fiind o rămășiță a evolutiei. Înainte, foloseam măselele de minte pentru alimentele dificil de mestecat. Acum totul fiind pregatit, ușor de mestecat și digerat, acestea nu mai au niciun rol pentru omul modern.

Ce prevenim dacă trecem printr-o extracție măsea de minte?

  • Când o măsea de minte erupe, acest proces este extrem de încet, iar la nivelul gingiei poate apărea o iritație care să ne deranjeze chiar și câteva săptămâni.
  • Datorită evoluției, oamenii moderni au gura din ce în ce mai mică, iar o măsea de minte de multe ori împinge celelalte măsele, deranjând procesul masticator.
  • O măsea de minte poate la fel de ușor sa fie răsucită sau orientată greșit, iar în momentul în care ea ar trebui să erupă, poate să împingă ceilalți dinți, poate să erupă într-o locație care să ne încurce când mestecăm, să provoace dureri sau chiar să afecteze osul.

Ce se întâmplă?

Cel mai adesea, pacientul vine cu dureri și simptomele unei inflamații locale. Prin consult stomatologic, medicul stomatolog decide dacă este nevoie de o extracție. În acest caz, se va face o radiografie locală asupra zonei pentru a vedea relația cu ceilalți dinți, distanța față de sinusuri (în cazul părții superioare), distanța față de nervul mandibular, sau orice alte probleme pot exista.

Medicul începe prin a întocmi cel mai bun plan de extracție. Scopul planului este să evităm provocarea unor posibile leziuni asupra osului, să ajute procedura să fie lipsită de durere și să faciliteze vindecarea în cel mai scurt timp. Pașii planului sunt simpli de aici:

  • Se va face o anestezie locală, prin injecție în partea superioară dar și inferioară a gingiei
  • Extracția propriu-zisă (se face cu blândețe, netraumatic)
  • Chiuretarea alveolei dintelui respectiv (curatarea zonei osoase în care dintele era susținut, de rămășițe, leziuni, astfel ca zona să nu se infecteze)
  • Sutura chirurgicală sau coaserea pentru a grăbi vindecarea zonei afectate
extractie masea de minte

Unele cazuri (mai ales la nivelul măselelor, care au 2 sau 3 rădăcini), este necesară alveolotomia și separatia radiculara a maselei (dintele este separat în mai multe bucăți, câte rădăcini are, care se scot pe rând). Pacientul nu va simți niciun disconfort pe durata acestor proceduri.

Cea mai întâlnită situație de extracție este cea cu o măsea de minte

De asemenea, extracția dentară este indicată și în scop ortodontic sau protetic (când dinții au migrat prea mult spre arcada opusă și disturbă tratamentul protetic), sau în cazul dinților parodontotici (deși nu sunt afectați de carie și nu provoacă durere pacientului, acești dinți sunt migrati și cu un grad mare de mobilitate).

Ce trebuie să facem pentru vindecarea gingiei după extracție?

Imaginația noastră ne sperie de posibilitatea lipsei unuia dintre dinți, astfel că de cele mai multe ori încercăm să evităm pe cât posibil acest lucru. In realitate, acest fapt nu este decat un mic pas spre a avea o dantură și un zâmbet frumos.

De cele mai multe ori, auzim cum un anume tratament nu a fost bun, nu a fost pe măsura așteptărilor, de la persoane care nu știm dacă au respectat sau nu indicațiile medicilor stomatologi. Mai jos sunt câteva indicații esențiale după o extracție dentară de orice fel pentru vindecarea gingiei după extracție.

  • Trebuie să evităm alimentele prea reci sau prea calde în primele 2-3 zile, acestea pot dilata vasele de sânge și pot apărea mici sângerări
  • Igienizarea trebuie făcută cu blândețe, protejând cat mai mult locul extracției. O igienă riguroasă asigură o cavitate bucală curată, astfel un mediu mai prielnic pentru vindecarea gingiei după extracție
  • Durerile după extracție sunt complet normale în primele zile, zona find mult mai sensibilă. În cazul în care durerile sunt insuportabile, puteți lua analgezicele sau antiinflamatoriile prescrise de către medicul stomatolog, iar dacă acestea persistă, contactați imediat medicul.
  • Tumefacția sau umflarea zonei extracției este normală după intervenție, aceasta înseamnă ca totul a decurs bine iar rana se vindecă. Zona va rămâne complet umflată până la 72 ore după intervenție, iar aceasta se va desumfla începând cu a 4 a zi. Puteți folosi comprese cu apă rece pentru a ameliora aceasta umflătură, care este jenantă, in primele 1-2 zile, cate 10 minute de mai multe ori pe zi. Toate acestea favorizează vindecarea gingiei după extracție.
  • Vom evita alimentele tari și masticația în partea în care a fost făcută extracția, pentru a favoriza vindecarea gingiei după extracție

Antibioticele se prescriu atunci când există riscul de apariție al alveolitei.

Chiuretajul parodontal

Acest procedeu este recomandat în cazul paradontozei (ce este parodontoza?), când simpla igienizare profesională nu este suficientă. Igienizare profesională nu pătrunde în adâncimea gingiei, chiar dacă dintele arată impecabil la suprafață, parodontoza poate apărea și poate implica tratamente mult mai complicate.

Pentru a putea preveni boala parodontală și a ne menține dinții cât mai sănătoși, se recomandă chiuretajul parodontal pentru a elimina orice particule de tartru sau placă bacteriană care se pot așeza pe structura dura a dintelui, sub gingie, și sa afecteze smalțul de pe suprafața acestuia.

Chiuretajul parodontal este de fapt detartraj subgingival. Acesta implică o curățare profundă a tartrului și a plăcii bacteriene depuse sub gingie. Procedura se realizează sub anestezie, unde pacientul nu va resimți niciun fel de disconfort.

Adiția osoasă

Există și situații speciale în care pacientul își dorește recuperarea zâmbetului complet, estetic plăcut, dar nu are suficient volum osos pentru susținerea implanturilor dentare. În cazul acestor situații, se poate face tratamentul de adiție osoasă.

Procesul de adiție osoasă se realizează prin refacerea cantității de os maxilar topit sau distrus, astfel facilitând posibilitatea unui implant dentar.

Volumul osos se pierde atunci cand au existat în trecut anumite extracții care s-au vindecat, dar nu au beneficiat de un implant dentar. În timp, neexistând nimic de care osul să se susțină, acesta se resoarbe și cantitatea osoasă se micșorează. Există și alte cazuri în care extracția dintelui respectiv a fost traumatică, incorect făcută și au rămas leziuni pe os.

Adiția osoasă se face la noi în cabinet de către medicul specialist oro-maxilo-facial în aceeași ședință cu inserarea implanturilor sau în anumite cazuri la 4-6 luni de la extracție. Aceasta se realizează astfel:

  • Anestezia este primul pas, fiind o intervenție la nivel osos, posibilitatea durerii trebuie înlăturată
  • Dezlipirea și înlăturarea mucoasei gingivale și a periostului din jurul dintelui (o membrană fină ce acoperă osul)
  • Se adaugă osul artificial (sau autolog – care provine de la pacient)
  • Acesta este protejat de către o membrană artificială
  • Apoi se face sutura

Pacientul nu va simți niciun fel de disconfort. I se vor prescrie antibiotice și antiinflamatorii și i se va indica să țina comprese reci pe obraz în primele 48 de ore de la intervenție, pentru a preveni și limita apariția edemului (umflăturii) postoperator.

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video