Durere de dinți

Tratamentul endodontic (sau in termeni populari, “scoaterea nervului”), este un lanț de procedee care are ca scop protejarea dintelui și menținerea acestuia, prin eliminarea țesutului inflamat sau infectat aflat în interiorul dintelui, care, în timp, acesta s-a extins și a început să provoace pacientului durere de dinti, sensibilități sau probleme în masticație.

Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul canalelor radiculare, curățarea acestora de posibile infecții, scoaterea nervului și sigilarea canalului. Pe scurt, devitalizarea unui dinte.

Nervul dentar (durerea de măsea, de nerv măsea)

Nervul dentar (sau pulpa dentară) reprezintă termenul general pentru țesutul moale din interiorul dintelui. Se poate spune că el este de fapt componenta vie a unui dinte, prin acesta trecând vasele de sânge care hrănesc dintele.

Cu alte cuvinte, nervul menține dintele viu, dar și activ. Pulpa dentară are un rol reparator, producând dentină suplimentară, când asupra dintelui acționează diverși factori precum cariile, substanțe acide, agenți termici (temperaturi scăzute sau ridicate).

Celelalte două roluri importante ale pulpei dentare sunt cel nutritiv, aceasta hrănind întregul dinte prin vasele de sânge aflate în interiorul acestuia, dar și rol protector și senzorial, atunci când anumite presiuni, temperaturi pot afecta structura dintelui, noi percepem acest semnal ca durere de dinți sau sensibilitate.

durere de dinți Durerea de măsea

Un nerv de măsea este puțin mai complex decat nervul unui dinte normal, acesta având mai multe rădăcini care trebuie tratate individual. De obicei, când simțim durere în zona maselei, la nerv, este posibil ca problema să fi pătruns deja în adâncime, iar scoaterea nervului de măsea este inevitabilă. Pentru a scoate un nerv masea trebuie verificat numărul de canale de pe rădăcina existentă, fiind nevoie tratarea individuală a fiecăruia.

Cum știm dacă avem un nerv măsea inflamat?

Durerea de măsea poate fi sau nu pe nerv. Dacă acesta este de suprafață, posibil o sensibilitate la băuturi reci sau calde, o vizită la medicul stomatolog poate clarifica situația, posibil printr-o singură plombă. Totuși, durerea de măsea ar trebui verificată imediat, aceasta poate indica de la o simplă răceală a dintelui, până la afecțiuni mai grave, chiar până la nevoia de scoatere a nervului de măsea.

Durerea de măsea poate să anunțe din timp multe probleme ce pot apărea, mai ales o posibilă inflamare a unui nerv de măsea.

Chiar dacă avem un singur nerv masea inflamat, pe un singur canal, toate canalele trebuie tratate pentru a preveni inflamarea lor în viitor. Un nerv de măsea poate avea 2 sau 3 canale radiculare, acest lucru se poate vedea doar în urma unei radiografii a măselei.

 

Un dinte poate supraviețuii și fără nervul dentar, dintele preluându-și un minim de substanțe nutritivei de la țesuturile din jurul acestuia.

De ce trebuie să scoatem nervul unui dinte?

De cele mai multe ori ajungem la medic cu o durere de dinți sau o jenă destul de slabă, după care plecăm cu dintele respectiv devitalizat (cu nervul scos). Tot ce ni se spune este că trebuie să facem asta, pentru a nu pierde dintele, iar noi ascultăm sfatul medicului.

Motivul principal pentru care avem nevoie de un tratament de nerv este infecția existentă la nivelul nervului. Dacă nu scoatem nervul și curățăm zona infectată, dintele nostru este posibil să fie pierdut.

Dar cum putem ajunge să pierdem acel dinte?

Cariile dentare netratate, ajung în timp să pătrundă în interiorul dintelui, unde este afectată structura sa, devenind moale. Odată cu această problemă, cariile se pot extinde și pot afecta pulpa dentară, astfel apar complicații ale cariei (pulpite, necroză, gangrenă). Primele simptome pot fi o simplă durere de dinți, dar și durerea de măsea și sensibilitatea extremă la cald sau rece.

Nervul dentar masea inflamat

Scoaterea unui nerv dentar are ca scop curățarea și dezinfectarea pereților camerei pulpare, dar și ai canalelor radiculare care au venit în contact cu zona infectată. În final, obturația de canal, (umplerea canalelor create), cu materiale speciale în care bacteriilor să le fie imposibilă dezvoltarea.

Dacă în cazul cariilor, pacientul poate resimți o anumită jenă la nivelul dintelui afectat, în cazul afecțiunilor pulpare (pulpitelor) apare un tip de durere de dinți care poate să reziste și în fața pastilelor pentru durere.

La rădăcina dintelui se formează o infecție care afectează tot ce este în jurul ei, osul dentar, rădăcina dintelui, și putem ajunge să pierdem dintelui respectiv.

O durere de dinți înseamnă tratament endodontic?

Există mai multe situații în care scoaterea unui nerv măsea sau al unui dinte este necesară. În general problemele din trecut, netratate își spun cuvântul. Totuși, sunt și situații în care un dinte sănătos poate avea nevoie de un scoaterea nervului.

  • Durerea la nivelul dintelui reprezintă cel mai des simptom al unui nerv dentar infectat, la atingere sau chiar în funcția masticatorie, la mușcarea sau mestecarea alimentelor tari.
  • Pe lângă o durere de dinți, în cazul în care apare o sensibilitate extrem de ridicată, la orice tip de aliment sau băuturi, care nu sunt extrem de reci sau calde, vom resimți o durere de dinți acută. Acest lucru înseamnă ca structura dintelui a fost afectată, și la sfatul medicului vom proceda prin scoaterea nervului dintelui respectiv.
  • O altă cauză ar fi cariile care au pătruns până în interiorul dintelui, afectând in profunzime structura sa, iar pentru a nu pierde dintele, nervul trebuie scos și zona trebuie tratată.
  • O traumă sau o fractură dentară, care să fi ajuns aproape de rădăcină (asta ar necesita extracția dintelui) poate preceda o infecție în jurul nervului dentar.
  • Pot exista și situații în care este nevoie să se trateze nervul unui dinte sănătos. Când există nevoia de o punte dentară , acesta trebuie îmbrăcat cu o coroană dentară și trebuie șlefuit, lucru care nu este posibil fără scoaterea nervului datorită sensibilității dintelui.

Scoaterea nervului – care este procedura?

Realizarea procedurii poate dura mai multe ședințe, în funcție de nivelul de infecție al zonei respective (dacă există).

Pentru realizarea unui tratament endodontic este necesară o radiografie a zonei, pentru a ajuta medicul în diagnosticarea corectă a afecțiunii dentare, precum și în determinarea numărului canalelor radiculare și al rădăcinilor ce trebuie tratate.

Fiecare dinte are un anumit număr de rădăcini și canale radiculare, care sunt esențiale într-o procedură de scoatere a nervului (numărul de rădăcini = numărul de canale radiculare). Fiecare canal trebuie curățat, tratat și sigilat independent, astfel că măselele au în general 3 canale, premolarii au 1-2 canale iar restul dinților au câte 1 canal.

Scoaterea nervului

Totusi, în cazul în care sunteți curios despre procedură, despre procesul prin care urmează să treceți, v-am lăsat mai jos pașii de realizare a unui tratament endodontic de scoatere a nervului:

  • Anestezie – ținând cont că un nerv dentar este afectat și va fi scos, acest pas este obligatoriu
  • Izolarea dintelui – pentru ca medicul să aibă un camp operator uscat, iar saliva să nu pătrundă în canalele de pe rădăcină, iar soluțiile antiseptice folosite în dezinfectarea canalelor sa nu ajungă în cavitatea bucală
  • Curățarea canalelor radiculare de caria existentă cu freze și îndepărtarea părții superioare a dintelui pentru ca medicul să poată crea canalele de acces la nerv
  • Crearea caii de acces de-a lungul canalului de pe rădăcina
  • Scoaterea nervului cu ace speciale (tire nerf)
  • Determinarea electronică a lungimii de lucru a rădăcinilor cu apexul locator
  • Prepararea mecanică a zonei intradentare – lărgirea treptată a spațiilor create pe rădăcină pentru a se obține forma conică a canalului creat
  • Irigarea și antiseptizarea canalelor rădăcinii cu substanțe speciale, antibacteriene care sterilizează complet canalul și nu permit apariția afecțiune ulterioară.
  • Uscarea lor cu conuri de hartie, umezeala fiind un factor favorabil apariției bacteriilor
  • Se sigilează canalele create pe rădăcini cu conuri de gutapercă (material termoplastic)
  • La finalul ședinței, se va pune o obturație provizorie până la următoarea ședință.

După realizarea tratamentului endodontic, unii pacienți pot resimți o anumită sensibilitate la nivelul dintelui respectiv timp de 1-2 zile. În acest caz se recomandă administrarea unui antiinflamator (ibuprofen, paracetamol).

În unele cazuri înainte de obturatia finală cu conuri de gutaperca, există nevoia de o curățare în profunzime, astfel, pe canal se pune o pastă cu antibiotic. Acest lucru se aplică dacă infecția acelui nerv a fost mare.

Pentru evitarea situațiilor în care un tratament de 2 zile se poate prelungi la câteva săptămâni, recomandăm o igienă orală atentă (verifică aici), sau o vizită la cel mai apropiat medic stomatolog, pentru un control de rutina. (trimitere)

În funcție de caz, tratamentul cu pastă se face de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de gravitatea infecției. Poate fi nevoie inclusiv de aplicarea acestui tratament în mai multe ședințe.

Pentru evitarea situațiilor în care un tratament de 2 zile se poate prelungi la câteva săptămâni, recomandăm o igienă orală atentă (verifică aici), sau o vizită la cel mai apropiat medic stomatolog, pentru un control de rutina. (trimitere)

Previne problema, nu o trata. Pe noi ne gasiti oricand pe pe Șoseaua Pantelimon, nr 107, Bloc 400, sc. B, sau în josul paginii (trimitere) unde ne puteți adresa o întrebare sau lăsa un mesaj.

Ce se întâmplă cu dintele tratat?

În momentul în care unui dinte i se elimină nervul, acesta devine un “dinte mort”, prin urmare devine mult mai sensibil la posibilele fracturi și afecțiuni și necesită o atenție sporită. Acești dinți se numesc și dinți devitalizați.

Aceștia fiind mai sensibili la orice factor extern, vă gândiți că este posibil să nu reziste foarte mult timp, și să fie nevoie de extracția lor.

Automat, în momentul în care nervul dentar este scos, este eliminată sursa de hrană a dintelui. Dintele, fiind lipsit de substanțe nutritive, în timp, devine casant, existând un risc de distrugere mai ridicat.

 

Totul depinde de cum aveți grijă de dintele respectiv, și dacă alegeți să-l protejați prin tratamente de tip, plombe, încrustații, fațete sau coroane dentare. (Care sunt recomandate pentru păstrarea dinților pe o perioadă cât mai lungă a vieții).

tratament endodontic

Un beneficiu pe care-l aveți este faptul ca durerea și sensibilitatea dentară dispare la nivelul dinților devitalizați, deoarece dacă nu exista nerv nu aveți ce simți. Dacă există totuși o durere generală a danturii, puteți resimți durere și în zona respectivă, datorată sistemului complex din cavitatea bucală.

În orice alta parte a corpului, dacă s-ar întâmpla aceeași situație cu un țesut, organismul nostru l-ar elimina și s-ar vindeca, formând un țesut nou. În cazul unui dinte, avem o situație specială deoarece țesutul moale care este afectat este complet izolat de restul corpului nostru, fiind încapsulat de țesut dentar. In acest caz, intervine datoria medicului de a face ceea ce corpul nu poate face.

Pentru mai multe detalii, informații, sau chiar o discuție despre propria dantură, vă așteptăm la cabinetul stomatologic Laura Nanau, pe șoseaua Pantelimon, nr 107, București, Sector 2 sau apasand aici.

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video