Detartraj profesional
Un zâmbet sănătos, alb, strălucitor, fără probleme gingivale se păstrează prin igienă precoce. Evitarea băuturilor și alimentelor acide, periajul de 2 ori pe zi (Cum să te periezi corect), dar și vizita regulată la medicul stomatolog pentru detartraj, sunt cele mai bune tratamente împotriva parodontozei.
Igienizarea dentară profesională
Deși știm asta destul de bine, considerăm că dentistul este necesar doar când avem dureri, disconfort sau gingie inflamată. Acest fapt duce in sine la probleme gingivale. Doar un medic stomatolog va ști cu adevărat dacă există sau nu vreo problemă în fază incipientă, unde nu avem niciun simptom.
La o anumită perioadă de timp, fiecare dintre noi are nevoie de o igienizare dentară profesională.
De ce?
Periajul realizat acasă nu este suficient pentru a îndepărta toată placa bacteriană, pentru a îndepărta petele de la nivelul dintilor și mai ales tartrul dentar. O igienizare la cabinet este recomandată de medicii stomatologi deoarece placa bacteriană depusă pe suprafața dintelui, dacă nu este îndepărtată, se mineralizează și se transformă în tartru dentar.
Tartru dentar – ce este?
Tartrul este placa bacteriană care se depune zilnic pe dinții noștri, prin bacterii și resturi de alimente. Chiar și cel mai riguros ritual de periere nu va elimina complet placa bacteriană și tartrul care se depune, datorită faptului ca în cavitatea noastră bucală există o floră bacteriană foarte bogată și variată.
Principala metodă de prevenție al acestor probleme este vizita regulată la cabinet, dar și ședințele de detartraj profesional o dată la 6 luni (recomandarea specialistilor).
Tartru dentar se depune atât pe suprafețele dentare (în special la nivelul dinților din față, caninilor inferiori și al molarilor superiori, acolo unde este mai multă salivă), cât și pe proteze, plombe, implanturi dentare, aparate ortodontice.
Acesta are o culoare alb-gălbuie, care, în timp, dacă nu este tratat, devine maroniu, din cauza pigmenților alimentari (sau al nicotinei, la fumatori), care dă un aspect inestetic danturii, acesta ulterior producand halenă(respirație urât mirositoare) și probleme gingivale, gingie inflamată și în final, parodontoză.
Netratat, tartrul dentar poate duce și la apariția cariilor, dar mai ales la apariția gingivitelor și a bolii parodontale numite parodontoză. Tartru dentar este cea mai des întâlnită problemă gingivală.
Îndepărtarea acestuia se face prin simplul proces de detartraj, unde pacientul nu simte dureri sau disconfort, însă poate fi resimțit diferit de la pacient la pacient, mai ales dacă pacientul are gingii sensibile.
De aceea, o dată la 6 luni este indicat să se realizeze o igienizare dentară profesională ce consta în detartraj, periaj profesional și air flow la un cabinet stomatologic.
Dacă nu ai făcut niciodată un tratament de detartraj, apasă aici și vino la cabinetul nostru stomatologic, pe Soseaua Pantelimon, sector 2, unde îți vom explica mai multe despre igiena ta dentară.
Ce este un detartraj? Avem nevoie de unul?
Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a depozitelor de tartru dentar și al plăcii bacteriene aflate pe suprafața dinților:
- Tartrul supragingival dentar
Se formează pe suprafața dintelui, deasupra liniei gingivale. Aici se dezvoltă, de obicei pe cei 6 dinți centrali din partea de jos. Aici predomină acele bacterii dependente de oxigen, care sunt ușor și rapid de îndepărtat, prin simpla periere.
Aceasta este prima etapă, iar dacă nu este tratată, se poate ajunge la stadii avansate de depunere de tartru dentar și inclusiv probleme gingivale, chiar probleme la nivelul țesutului osos.
- Tartrul subgingival dentar
Este situat sub linia gingivală, între dinți și gingie, care nu este vizibil la prima vedere, doar un medic stomatolog îl poate detecta.
Aici se formează bacteriile independente de oxigen, care sunt mai dăunătoare decât cele dependente de oxigen. Aceste bacterii pot deteriora gingia și pot provoca începutul parodontozei printr-o gingie inflamată.
Prin descoperirea și eliminarea din timp al tartrului putem preveni parodontoza, adică desprinderea gingiei de dinte, dar și de partea osoasă. Această afecțiune creează niște spații numite pungi parodontale, între gingie și dinte (spații în care se pot acumula bacterii, tartru, resturi de mâncare, unde periajul zilnic nu are niciun efect), care se pot infecta foarte ușor.
– Detartrajul nu este dureros, acesta este facut ori manual, ori cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete. Acest instrument vibrează la o viteză foarte mare și este însoțit de un jet de apă care previne supraîncălzirea suprafeței dintelui și a gingiei, astfel protejează lezarea zonelor sănătoase.
Prin detartraj, dinții sunt eliberați de depunerile nocive care afectează smalțul și sănătatea dinților, ajungând la probleme mult mai grave. Aceste probleme pot fi prevenite prin vizite regulate la cabinetul stomatologic din orasul vostru.
Dacă aveți dubii in legatură cu sănătatea danturii dumneavoastră, vă așteptăm la telefon să ne cunoaștem, sau apăsâând aici pentru a ne vedea fizic la o programare pe Șoseaua Pantelimon, nr 107, Bloc 400, sc. B.
Beneficiile detartrajului
- Putem economisi sume considerabile de bani în timp – Prevenirea și eliminarea depunerilor de tartru ne ajuta să evităm multe probleme care pot apărarea, de la carii adânci, până la pierderea dinților.
- Ne reîmprospătăm respirația – mirosul neplăcut apare odată cu depunerile plăcii bacteriene, a resturilor de mâncare, a tartrului dentar. Prin eliminarea acestor factori, respirația noastră va deveni proaspătă, dinții vor deveni mai sănătoși, iar toate acestea însoțite de o igienă orală corespunzătoare, ne pot câștiga un zâmbet ca la Hollywood.
- Aspectul estetic al dinților – Prin eliminarea petelor și surplusului de placă bacteriană, albul natural al dinților va ieși mult mai mult în evidență, conferindu-ne un zâmbet mult mai natural
- Sănătatea dinților, dar și a noastră – odată cu detartrajul, dinții noștri sunt protejați de la posibilele probleme cum ar fi, gingivita, parodontoza, carii, etc. O cavitate bucală sănătoasă influențează restul organismului nostru. Bacteriile pot pătrunde în vasele de sange, astfel ajungand la inima și alte organe. Astfel, dacă avem grija de zâmbetul nostru, avem grijă de sănătatea noastră.
Pot sa îmi fac singur detartraj acasă?
Răspunsul este da și nu. Este recomandat sa mergem la medicul stomatolog pentru un detartraj profesional, sau chiar o igienizare profesională completă în mod regulat. Pentru prevenția nevoii de detartraj acasă sau la cabinetul stomatologic, o vizita de control anuală este minimul recomandat.
Detartraj acasa este mult spus, mai ales dacă există cantități mari de tartru dentar depuse, procedeele naturale posibil să nu aibă niciun efect. Aceste tratamente de “detartraj acasă” sunt foarte eficiente atunci când tartrul este în fază incipientă, iar depunerile sunt abia vizibile.
Câteva din metodele prin care putem face detartraj acasă sunt:
- Folosirea periodică a bicarbonatului de sodiu, in periajul dentar, de maxim 2 ori pe săptămână.
- Folosirea pastelor speciale de dinți împotriva tartrului dentar
- Crearea unei solutii din:
- O lingură de bicarbonat de sodiu
- 200 ml apă
- 100 ml apă oxigenată
- Jumătate linguriță de sare
Amestecați ingredientele și spălați-vă pe dinți timp de o lună, o singură dată pe săptămână cu acest amestec, veți vedea după prima lună schimbările.
Dacă totuși nu sunteți sigur de situația dumneavoastră, sau vă e frică să nu vă înrăutățiți situația, vă puteți consulta oricând cu un medic stomatolog. Întreabă sau fă-ți chiar acum o programare aici și află mai multe.
Parodontoza (gingie inflamată și desprinsă de dinte)
In termeni populari, “boala dinților frumoși”, unde dinții afectați nu sunt cariați, dar aceștia pot fi pierduți dacă pacientul nu îi tratează la timp.
Parodontoza este o boală a țesutului de susținere și afectează atât gingia (de la o simplă inflamație), cât și osul. Aceasta apare în timp, pe parcursul mai multor ani, în care nu am făcut niciun tratament de igienizare dentară profesională la un cabinet stomatologic. Boala apare fără durere, primul simptom vizibil fiind o gingie inflamată, unde țesutul gingival se înmoaie și are o culoare mult mai roșie decât o gingie sănătoasă, care are o culoare roșu pal.
Un tratament parodontal se realizează prin atenția acordată gingiei, din momentul în care resimțim, disconfort, o schimbare a culorii sau chiar durere. Prin vizite regulate, măcar anuale la un cabinet stomatologic, putem preveni ușor această problemă.
Tratamentul în sine al parodontozei se rezumă la eliminarea factorilor: ai plăcii bacteriene și al tartrului dentar. Procedeele folosite sunt detartrajul, periajul profesional și air flow-ul.
Parodontoza, in stadiile finale ale bolii, desprinde gingia de pe dinte, iar inflamația afectează osul alveolar. Dacă între os și dinte apar pungi parodontale, unde se strâng bacterii, resturi de mâncare și tartru dentar, dinții sunt expulzați din os, iar aceștia sunt pierduți.
Principalele cauze ale paradontozei:
- Fumatul
- Alimentația – consumul de produse făinoase, zaharoase, alimente care favorizează dezvoltarea bacteriilor.
- Boli sistemice ca și diabetul zaharat, leucemie, anemia
- O igienă orală neglijentă, doar periere, fără ață dentară sau apă de gură
- Tratamente medicamentoase folosite la boli cardiovasculare, anticoncepționale, etc
- Dereglări hormonale
- Pubertatea, sarcina, menopauza, toate acestea sunt stări care tensionează corpul, și este mai predispus la apariția problemelor.
Greșeala pe care toți o facem este să așteptăm simptomele problemei, în loc să prevenim apariția acesteia. Un control stomatologic este recomandat de către orice medic stomatolog odată la 6 luni, chiar dacă suntem “sănătoși tun”.
Tu ce vrei?
Să apară simptomele, apoi să rezolvi problema, care poate crea alte probleme între timp, Sau să faci o programare acum, să programăm o consultație în care sa afli totul despre zâmbetul tău?
Air flow dentar
După procesul de detartraj, vine etapa de air flow. Aici se utilizează un dispozitiv ce folosește aerul sub presiune, apa și particule fine de curățare(ca și bicarbonatul de sodiu sau trihidroxidul de aluminiu). Se realizează astfel o curățare mecanică, având ca efect îndepărtarea colorațiilor de la nivelul dinților (produse de fumat, cafea, alimente colorate, vin roșu, ceai).
Metoda de Air Flow ajunge sa curețe în profunzime resturile alimentare până și în cele mai greu accesibile locuri, locuri în care periajul de acasă nu pătrunde, iar resturile rămân acolo, descompunându-se.
Totodată este recomandat un tratament regulat de Air Flow la doctorul stomatolog, deoarece particulele de bicarbonat de sodiu pătrund în șanțul gingival, neutralizând mediul acid creat de bacterii.
De asemenea, după utilizarea Air Flow-ului, pacientul poate sesiza o ușoară albire a dinților datorită microabraziunii realizate de dispozitiv, împreună cu bicarbonatul de sodiu.
Tratamentul este un mod ideal de curățare, mai ales înainte ca doctorul stomatolog să facă proceduri de bonding dentar, procesul de air flow eliminand aproape 100% din bacterii.
Periaj profesional
Ultimul pas îl reprezintă un periaj profesional. Acesta se realizează cu ajutorul unei periuțe profesionale rotative, și al unei paste speciale de lustruit. Pasta de lustruit conține particule fine de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, saruri de fluor sau fluorură de staniu.
Rolul periajului profesional este de a lustrui suprafețele dentare ce au fost curățate în prealabil de tartru, de a îndepărta eventualele colorații ce nu au fost eliminate de detartraj si air flow și de a indeparta placa bacteriana rămasă.
Pacientul nu are restricții după o igienizare dentară, singura indicație ar fi schimbarea capătului periuței de dinți (în cazul periuțelor electrice), sau schimbarea periuței normale.
Stiai ca…?
În ceea ce privește ritualul de igienizare la domiciliu, pe lângă periajul clasic, medicii dentiști recomandă și utilizarea aței dentare care, conform statisticilor, poate îndepărta până la 40% din placa bacteriană.
Dacă vorbim despre prima impresie la o intalnire, peste 60% din adulți sunt atrași inițial de cineva doar prin zâmbetul lor.
De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video