Carie Masea

Obturația coronară sau plomba dentară (așa cum sunt cunoscute de către pacienți), reprezintă curățarea și restaurarea acelor dinți cariați / carie masea, redând astfel forma și culoarea naturală. Acest lucru implică curățarea zonelor afectate, sterilizarea acestora și sigilarea prin folosirea unor materiale din compozit, ce imită rezistența naturală a dintelui.  

De ce avem dinți cariați, cauze, prevenire și tratament prin plomba dentară

Cariile dentare reprezintă distrugerea anumitor porțiuni ale dinților. Aceste porțiuni se strică sub influența acizilor produși de bacteriile din cavitatea orală, dar și al depunerilor de placa bacteriană sau tartru.

Bacteriile acumulate pe suprafața dintelui afectează structurile dure ale dinților, ducând astfel la apariția cariilor dentare. Netratate, acestea pot duce la dureri, sensibilitate și chiar pierderea dinților.

Ce se intampla cu o carie dentară (o carie interdentară sau o carie măsea)?

Tipurile de carii ale dinților cariați pot fi:

  • superficiale, la suprafața dintelui,
  • medii, cu o mică pătrundere în dinte,
  • sau profunde, care pot ajunge chiar și la rădăcina dintelui.

Aici putem vorbi și despre o carie interdentară, care apare în timp în spațiile mici dintre dinți, unde periajul nu pătrunde mereu în totalitate. Ele nu sunt vizibile la început, iar ele pot afecta ambii dinți în același timp.

Caria de măsea este la fel de periculoasă ca oricare alta, mai ales ca noi folosim măselele pentru masticație zilnic, mai ales cu alimente foarte tari, deoarece avem mai multă forță în ele. O simpla carie de măsea poate pătrunde mult mai ușor în profunzime, iar dacă nu este tratată la timp, procedeul de tratare pentru o carie de măsea poate fi mult mai complicat decat al unei carii la un dinte normal.

O carie măsea poate fi o simplă carie aflată între măsele, care se tratează ușor dacă este descoperită în timp, sau la nivelul superior al măselei, care trebuie verificată de un medic stomatolog imediat cum este observată de noi.

Orice fel de carie dentară,o carie măsea sau o carie interdentară, cât de mică sau cât de adâncă, poate provoca sau nu dureri, sensibilitate și alte simptome. Cu toate acestea, există și posibilitatea ca o carie să pară superficială, mică la suprafața, dar aceasta să se extindă în profunzimea dintelui, afectând nervul dintelui, creând astfel probleme mult mai mari.

Durerea de măsea cariată este un semnal de alarmă dat de nervul dentar, care ne spune că este o problema care trebuie tratată imediat.

 

Lipsa durerii NU reprezinta și lipsa unei probleme.

Faptul ca suntem obișnuiți sa mergem la medic doar atunci când simțim o durere sau o sensibilitate poate aduce probleme mult mai grave odată cu aceasta. Chiar dacă observăm că avem anumiți dinți cariați, de cele mai multe ori nu resimțim dureri sau sensibilitate la nivelul acestora. Momentul critic este atunci cand o carie dentară deja a pătruns în adancimea dintelui, la nivelul nervului dentar, iar atunci o simplă obturație nu este de ajuns, și ajungem sa avem nevoie de un tratament endodontic. (trimitere)

Cum putem preveni apariția de dinți cariați?

Dieta este unul din principalii factori ai apariției unor dinți cariați. O dietă bogată în carbohidrați(dulciuri, băuturi carbogazoase și acide, alimente dulci si lipicioase etc.), influențează direct nivelul plăcii bacteriene, format pe suprafața dinților.

Pe lângă dietă, un flux salivar scăzut, numit și „gura uscată”, apărut dacă nu bem destulă apă, sau trecem prin anumite tratamente medicamentoase, care pot spori apariția plăcii bacteriene. Un nivel ridicat de umezeală în cavitatea bucală neutralizează acizii produși de anumite bacterii, prevenind slabirea smalțului dentar.

Un tratament medicamentos prescris pe termen lung sau chiar nelimitat, mai ales când ajungem la vârsta de senior, poate favoriza apariția unor dinți cariați sau a unor probleme cu dantura. Exista medicamente care nu au nicio legătură cu sănătatea orală, dar totuși au ca efect secundar apariția unor dinți stricați sau a unor carii interdentare.

carie dentară

Vorbim aici despre pastilele cu administrare constantă, de exemplu pentru tratarea alergiilor, hipertensiunii arteriale, depresie, chiar și boli precum Parkinson sau alzheimer.

Este important sa avem o discuție deschisă cu orice medic, nu doar cel stomatolog, când avem o problemă, o simplă sensibilitate la o măsea sau chiar durerea de măsea cariată, acesta putând avea o cauză externă.

Periajul este cel mai important aspect din viețile dinților noștri. Un periaj incorect contribuie la dezvoltarea tartrului, la apariția cariilor și a bolilor gingivale(inflamarea sau chiar infectarea gingiilor), la apariția unor dinți cariați în final.

Ce înseamnă o igienă orală corectă?

Igiena orală este obligația pe care o avem față de noi pe tot parcursul vieții noastre. Aceasta trebuie învățată de la cele mai fragede vârste, deoarece un copil nu știe dacă se spală corect pe dinți, și este neplăcut să afle asta când este prea târziu, prin vizite la cabinetul stomatologic.

 

Ce beneficii avem dacă avem o igienă corectă și atentă?

  • Economisim timp și sume considerabile de bani – dacă avem grijă de dinții și de zâmbetul nostru, nu vom avea probleme odată cu trecerea timpului, iar timpul și banii cheltuiți la cabinetul stomatologic ne rămân nouă, să le folosim cum vrem noi
  • Un zâmbet sănătos reprezintă un zâmbet frumos – toți cunoaștem acea persoană care are un zambet impecabil, imaculat, și ne gandim mereu la ea exact din acest motiv. Cum ar fi să fiți voi acea persoana? Să rămâneți un gând plăcut în mintea celor din jur?
  • Prevenirea problemelor dentare – astazi, orice problemă stomatologică poate fi rezolvată. Stadiul final al oricărei probleme este pierderea dintilor. Toți avem cunoștințe care sunt acolo. Chiar dacă se pot pune implanturi (trimitere) prin care ne putem recăpăta zâmbetul, dar chiar vrem sa ajungem acolo?
plombă măsea

Cu toate acestea, de multe ori nu acordăm destulă importanța igienei orale. Iată câteva reguli de respectat pentru a ne menține un zâmbet cât mai frumos pentru o perioadă cât mai lungă de timp:

 

Periajul

Un periaj adecvat se realizează de 2 ori pe zi, dimineața și seara, dar este recomandat și după mesele principale ale zilei. NU trebuie să ne periem dinții de mai mult de 3 ori pe zi, acest lucru poate duce la iritarea gingiilor, și apariția altor probleme.

Cum se realizează un periaj corect?

  • acesta trebuie sa dureze minim 2-3 minute, în care sa se perieze fiecare suprafață a fiecărui dinte în parte, pentru a elimina în proporții cât mai mari placa bacteriană.
  • periuța trebuie ținută la un unghi de 45 grade raportat la gingii, iar mișcările să fie ușoare, față spate, dar și sus jos, pentru a elimina și particulele blocate între dinți și cele de la baza gingiei.
  • Limba este un mediu favorabil bacteriilor, așa ca trebuie periată și aceasta.

Cel mai important periaj este cel făcut seara, înainte de culcare, deoarece pe parcursul nopții bacteriile se hrănesc și erodează smalțul dentar, prin aciditatea care nu este curățată.

Pe lângă periaj, nu ar trebui să uităm de ața dentară sau apa de gură. Ața dentară trebuie introdusă în toate spațiile interdentare, cu precădere pe fiecare dinte. Chiar dacă aceasta poate ajunge unde periuța dentară nu pătrunde, nu elimina in totalitate placa bacteriană de suprafața. Putem spune ca ața dentară și periajul sunt dependente una de cealaltă.

Dieta

După cum am discutat mai sus, dieta influențează direct placa bacteriana și nivelul de aciditate din cavitatea bucală. Automat nu putem tăia complet din lista noastră alimente precum cele care coloreaza (cafeaua), cele pe baza de zahăr, sau cele cu aciditate mare (citrice). Totuși, cu puțină atenție, putem evita influența acestor factori asupra danturii noastre.

Zahărul este cel mai mare factor în sănătatea danturii noastre. A ne îngriji sănătatea orală nu înseamnă eliminarea completă a zahărului, ci acordarea unei atenții suplimentare asupra cantității acestuia.

De cele mai multe ori, consumăm cantități uriașe de zahăr fără să ne dăm seama, din sucuri, jeleuri și altele care au cantități enorme de zahăr în componența lor.

Este recomandat ca după consumul unei cantități mari de zahăr, să ne spălăm pe dinți, sau măcar să ne clătim cu apă de gură.

Zahărul se depune pe suprafața dinților noștri, creând un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, placa bacteriană se depune în cantități mai mari, iar aciditatea crește la nivelul suprafeței dinților. Astfel smalțul este atacat din toate părțile, iar în timp, acesta este slăbit și devine sensibil la efectele nocive ale bacteriilor și ale acidității.

Alimentele care colorează afectează mai degrabă aspectul suprafeței dentare. Cafeaua, vinul roșu, tutunul, își lasă ușor amprenta în timp pe dinți, oferind o senzație de îngălbenire la vedere. Acest lucru este estetic neplăcut, dar cu timpul poate duce și la alte afecțiuni, zonele respective fiind predispuse apariției cariilor. Acestea pot fi îndepărtate prin albire dentara (vezi ce implica) sau igienizare profesională periodică (dacă nu ai făcut una până acum apasă aici).

Aciditatea alimentelor este și ea un factor destul de important, alimente precum oțetul, citricele, sosurile, cola, etc, afectează imediat smalțul dentar. Acesta îl sensibilizează, iar el este predispus la afecțiunile plăcii bacteriene, la apariția cariilor și a altor probleme.

Acestea nu pot fi eliminate complet din viața noastră, ci doar consumate cu moderație. Putem minimiza influența acestor alimente prin spălarea dinților înainte ca acestea să fie consumate, iar după doar sa clătim gura cu apă.

Cât costă o plombă?

Dacă vorbim doar despre o plombă și procesul în sine, acestea au un preț fix. Problema este că afirmația “Cat costa o plomba” nu se referă și la costurile care pot apărea premergator, anumite probleme ce trebuie rezolvate până a putea aplica o plombă dentară.

Pentru o plombă măsea, care ar fi un preț corect ?

Întotdeauna un preț corect trebuie raportat la calitatea materialelor folosite și la modul în care acestea sunt aplicate. O simplă carie dentară, de mici dimensiuni la un dinte normal sau o carie măsea poate necesita de la o simplă plombă măsea, până la anumite lucrările pregătitoare, pentru a putea executa obturația. Caria de măsea este în profunzime? Este nevoie de o extirpare a nervului? Sau dintele este deja devitalizat și are nevoie de alte tratamente pregătitoare?

Chiar dacă nouă ni se pare că o doar o plombă măsea este ceva banal, posibilele probleme, dar și profunzimea cariei ne creează dificultate când vine vorba de un răspuns punctual la o căutare de tipul: “plomba masea pret”. Pentru a avea o imagine cât mai exactă a unui pret, dar și a ceea poate implica o plombă măsea cel mai recomandat ar fi să <<fa o programare>> sau <<suna >> pentru o consultație.

Ce implică o plombă dentară?

Tratamentul cariilor dentare constă în îndepărtarea țesuturilor dentare afectate și refacerea acestora prin intermediul materialelor compozite. Acest proces se numește și obturație coronară (cunoscută ca și “plomba dentară”).

Plomba dentară se indică în cazul dinților vitali, fără pierderi mari de substanță dură dentară. Este important ca un tratamentul pentru o carie dentară să se realizeze cât mai precoce pentru a se evita apariția eventualelor complicații ce implică afectarea nervului dentar.

Compozitele sunt materiale formate dintr-un amestec de minerale și rășini cu componente minerale sau polimerice. Acestea au rezistența asemănătoare dintelui, iar estetic se integrează foarte bine. Sunt de durată, protejând astfel dintele de afecțiuni de suprafața, dar și la nivelul nervului dentar.

Compozitele moderne sunt foarte stabile și împiedică apariția unei carii secundare, sunt dure și rezistente în timp și sunt compatibile cu țesutul dentar.

Plomba dentară se folosește pe lângă tratamentul cariilor și în cazul altor afecțiuni ce implică pierderea substanței dure dentare, a unor părți dintr-un dinte fracturat.

La ce să ne așteptăm când avem o carie dentară de tratat?

  • Primul pas este anestezia, creând astfel o experiența plăcută pacientului, astfel că pe parcursul tratamentului, pacientul nu mai simte niciun fel de durere sau disconfort.
  • Apoi, izolarea dintelui, pentru a asigura un câmp operator uscat, lipsit de bacterii și umezeală, ideal pentru aplicarea materialelor compozite
  • Ulterior se îndepărtează zona cariată, pană se ajunge la țesut sănătos, astfel dintele rămâne complet sănătos și prevenind formarea în continuare de carii dentare
  • După curățarea completă a zonei, se aplica materialele compozite pentru realizarea obturației și se modelează conform reliefului anatomic al dintelui, astfel pacientul nu va simți nicio diferență de relief
  • Verificarea relațiilor ocluzale (sau a muscaturii), pentru a nu crea disconfort și totul sa se simta natural
  • Lustruirea zonelor care ies din relieful normal al dintelui

După tratamentul de plombă pe un dinte/măsea

Pacientul nu are nicio restricție după tratamentul unor dinți cariați, acesta poate consuma băuturi și alimente imediat după părăsirea cabinetului.

Există totuși cazuri în care, după trecerea efectului anestezic, poate apărea o senzație de disconfort sau durere, mai ales atunci când caria a fost foarte aproape de nervul dentar. Pentru aceste situații, se poate administra un antialgic la sfatul medicului stomatolog.

Aceste simptome pot persista până la 2 săptămâni, iar consumul de alimente foarte reci sau fierbinți poate preveni ameliorarea acestora. Dacă după 2 săptămâni, simptomele nu se diminuează, este probabil să fie nevoie de extirparea nervului dentar printr-un tratament endodontic. (trimitere)

Altă durere ce poate apărea este cea în timpul masticației, dacă plomba nu a fost bine lustruită și este puțin înaltă, este posibil sa creeze presiune în structura internă a dintelui, dar și să încurce procesul masticator.

Se recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi intens cromogene (intens colorate, cafea, vin roșu, etc), dar și fumatul deoarece compozitul poate prinde o culoare nenaturală foarte ușor.

Dacă există orice sensibilitate, durerea de măsea, dinte sau orice disconfort, nu ezitați să mergeți la un control. Va poate salva timp și bani. Dacă vă regăsiți într-o situație de disconfort, pare că ceva este în neregulă la nivelul dinților, aveți vreo carie interdentară sau carie măsea, oricât de mică, lăsați un mesaj (buton) sau ne puteți apela direct (buton), în cazul în care nu doriți să mai așteptați.

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video