Proteza Dentara sau Fatete Dentare

Poate că avem e vorba de aspectul unui dinte, o colorare, o formă ciudată, sau doar aspectul neplăcut al zâmbetului nostru în general. Câteodată pur și simplu nu ne simțim bine în pielea noastră datorită unor lucruri atât de minore. Pentru a repara asta, putem folosi fatete dentare sau cel mai des intalnita proteza dentara.

De ce?

Noi, ca oameni, suntem cele mai sociale ființe de pe planetă, ireproșabil. Zi de zi comunicăm, fie că o facem verbal sau non-verbal, chiar și doar printr-o privire. Doar un zâmbet poate transmite o întreagă discuție. Totuși, de cele mai multe ori evităm să folosim ce avem mai de preț, zâmbetul.

De ce fațete dentare?

Multe persoane, în general, nu sunt mulțumite de aspectul zâmbetului lor. Pentru remedierea acestei probleme, există două posibilități: albire dentara profesionala sau fațete dentare (despre care urmează să discutăm).

Ele sunt cel mai des folosite pentru recăpătarea unui zâmbet imaculat, fațetele presupunând intervenții minime sau deloc (NO PREP – când nu este șlefuit deloc dintele) asupra dintelui.

În schimb, câștigul pe care pacientul îl are este uriaș, estetic vorbind, se va simți și va arăta mai bine că niciodată.

Pe scurt, rezultate perfecte în cel mai scurt timp. Este nevoie de doar 2 vizite la stomatolog, adică maxim o săptămână.

Ce beneficii au fațetele dentare?

Chiar dacă principalul lor beneficiu este esteticul imaculat și rezistența la pete sau colorații, ele sunt și extrem de dure și rezistente. Fiind folosite cele mai noi tehnologii și cele mai dure materiale, ele vor apăra structura dintelui și îi vor păstra integritatea. Așa că dacă cineva îți spune că nu ai voie să muști dintr-un fruct sau un sandwich după aplicarea lor, este posibil să nu știe despre ce vorbește.

După aplicarea fațetelor, acestea nu necesită niciun tratament special, decât periajul normal de 2 ori pe zi, iar acestea te vor însoți pentru chiar 15-20 ani, păstrându-și aceeași culoare ca la început.

proteza dentara proteze dentare

Cum se aplică?

Fațetele dentare sunt unele dintre cele mai simple procedee aplicate pe dinte. În schimbul a 2 ședințe, îți poți schimba radical modul în care zâmbești

Ce implică aceste ședințe?

În prima ședință se stabilește un mic portofoliu, astfel încât rezultatul final să se ridice la nivelul așteptărilor pacientului.

În acest mic portofoliu vom stabili împreună:

  • tipul de fațete dentare pe care îl vom folosi,
  • modul de pregătire, dacă este necesară șlefuirea sau nu (dacă există spații între dinți, nu este nevoie de șlefuire, altfel, șlefuirea este fină, insesizabilă, intre 0.6-0.8 mm),
  • culoarea finală a dinților,
  • forma și profilul acestora.

După, pacientul trebuie să treacă printr-o igienizare profesională (Care este procedura de igienizare?), pentru a curăța complet placa bacteriană existentă, posibilele particule de tartru sau de alimente.

În cazul în care este nevoie de șlefuire, se realizează șlefuirea pe suprafețele vizibile, ca apoi, să se facă amprentarea fațetelor.

În a 2 a ședința vom discuta dacă fațetele (care au ajuns de la tehnician) sunt exact așa cum și-a dorit pacientul, se fixează temporar pentru a avea o privire de ansamblu asupra rezultatului, apoi, după curățarea din nou a dinților, acestea se fixează prin ciment adeziv pe dinții pregătiți, iar pacientul își poate folosi zâmbetul mai des ca oricând.

Fațete dentare, preț accesibil sau prea costisitoare?

Fiind una dintre procedurile care au rezultate imediate, iar durata tratamentului poate fi și de câteva zile, nu putem oferi un preț fațete dentare exact. Până nu treceți printr-o consultație de specialitate, nu putem ști dacă vă putem aplica direct fațetele pe dinți, dacă aceștia au nevoie de tratamente înainte de punerea fațetelor, ce tratamente și cât vă pot costa acestea.

Cât costa fațetele dentare?

Un preț pentru fațete dentare nu veți primi niciodată pe loc. Poate aveți nevoie doar de 2, poate aveți nevoie de 12, poate aveți nevoie de coroane dentare. Cel mai ușor mod de a afla cât v-ar putea duce o fațetare completă a dinților, o reîmprospătare a zâmbetului, vă așteptăm să ne întrebați personal sau faceți acum o programare aici.

Incrustațiile ceramice

Acestea reprezintă o alternativa nouă dar și superioară obturațiilor coronare (plombelor). Ele sunt folosite în special când cariile sunt foarte extinse. Sunt produse în laboratorul de tehnică dentară, printr-un proces complet computerizat, fără erori.

Datorită rezistenței superioare, a culorii translucide care se aseamănă perfect cu cea a dintelui natural, acest tratament este recomandat de către medicii stomatologi, oferit că alternativă plombelor din compozit.

Încrustațiile ceramice sunt de 2 tipuri:

  • Încrustații inlay – pe suprafața dintelui – sunt reconstrucții folosite pentru acoperirea unei cavități cariate la suprafața dintelui, cu aceeași culoare pentru a oferi naturalețe și a nu exista diferențe de nuanțe
  • Încrustații Onlay – care acoperă o parte din dinte – sunt reconstrucții parțiale ale dinților, cu o rezistență la fel de mare că ale coroanelor dentare. Ele pot fi aplicate pe dintele sănătos pentru a evita înlăturarea unei porțiuni mari din structura dura dintelui sănătos, ca în cazul unei coroane dentare.

Rezistența superioară a încrustațiilor se datorează prelucrării acestor materiale în laborator. Compozitul folosit la o plombă normală, este încălzit pentru a se întări rapid. În timpul întăriri cu lampa UV acesta poate suferi microcontracții, care pot permite în timp infiltrarea anumitor particule, care să favorizeze apariția unei noi carii interne.

În cazul încrustațiilor ceramice, fiind realizate la temperaturi înalte de către computer, acestea nu suferă niciun fel de modificări când sunt aplicate. În plus, acestea sunt cimentate cu substanțe speciale, fotopolimerizabile, care sigilează perfect spațiul dintre dinte și incrustație, crescând astfel rezistența în timp.

proteza scheletata

Încrustațiile protetice urmează un set de pași bine stabilit pentru ca rezultatul final să fie excepțional:

  • Prima oară se îndepărtează zona cariată a dintelui, și se creează o cavitate pentru fixare
  • După ce cavitatea a fost creată, se amprentează zona cavității, la fel și toate relațiile cu ceilalți dinți vecini (de la mușcătură, la rotunzimea dintelui, procesul find computerizat, precizia nu lasă spațiu pentru erori)
  • Se preia culoarea dintelui pentru încrustație, pentru a crea un estetic plăcut, imaculat
  • Pentru protecție, se pune o plomba temporară pe dintele respectiv, până când încrustațiile vin de la laboratorul de tehnică dentară.

Aici se termina prima ședință, urmând ca în următoarea vizită să finalizăm lucrarea.

  • După eliminarea plombei și curățarea în totalitate a cavității, se cimentează încrustația care se mulează perfect în cavitate.

Încrustațiile dentare, fiind mai recent apărute nu sunt foarte cunoscute de către pacienți, cei mai mulți fiind reticenți când aud prima oară de acest lucru. Când ajungeți data viitoare la cabinet, nu ezitați să vă întrebați medicul dacă sunteți curioși despre noi tehnologii. S-ar putea să aveți o surpriză plăcută.

 

Lucrări protetice fixe (Coroana dentară)

Coroana dentară este modalitatea prin care oricine își poate recăpăta zâmbetul, chiar dacă acesta este pierdut în proporții mari. Când unul dintre dinți are o problemă care nu mai poate fi rezolvată de o plomba sau o încrustație, trebuie să recurgem la o coroană dentară, care redă forma și reface funcționalitatea masticatorie.

Materialele folosite într-o coroana dentara sunt de o rezistență excepțională, acestea fiind metalo ceramice sau pe bază de zirconiu, astfel se asigură o lucrare de durata, care să ne facă să uităm de problemele dentare din trecut.

Metalul (sau zirconiu) are rolul de a oferi rezistență la nivelul unui dinte normal, sănătos, iar ceramica are rolul de a imita stratificațiile, culoarea și structura unui dinte natural. Totul are ca scop rezistența și esteticul plăcut al unui zâmbet sănătos. Acestea se pot aplica atât pe dinții naturali, cât și pe implanturi.

 

Puntea dentară

În cazul în care un dinte lipsește, iar dinții vecini sunt prezenți și lipsiți de afecțiuni, spațiul se poate acoperi prin intermediul unei punți dentare (se vor șlefui cei doi dinți vecini și se vor acoperi printr-o coroana unită, umplând astfel spațiul existent).

Când se aplică?

Momentul în care structura unui dinte este afectată în proporții foarte mari, se recomandă aplicarea unei coroane dentare. Aceasta se poate atașa pe dinte, pe implant sau pe pivotul fixat în rădăcina dintelui. În comparație cu fațetele dentare, care se pot atașa direct pe dinte, în unele cazuri, fără nevoie de șlefuire.

În general, principalele motive pentru care ajungem să avem nevoie de o coroană dentară este distrugerea dintelui în proporție de peste 50%. Totuși există și alte situații care trebuie luate în calcul și discutate cu medicul stomatolog:

  • Dinții au o formă și culoare care încurcă masticația, sunt incomozi și pot duce la probleme mai grave
  • Existența unui implant pe care se va crea obligatoriu o coroană dentară, pentru facilitarea funcțiilor de masticație și a aspectului estetic
  • Lipsa unuia dintre dinți, în cazul în care un implant dentar nu este posibil, lipsa dintelui poate fi acoperită printr-o punte dentară, dacă dinții vecini permit asta. ATENȚIE! Trebuie să luați în calcul cazul în care dinții vecini sunt complet sănătoși, aceștia vor trebui șlefuiți sau chiar devitalizați pentru a putea crea puntea dentară dintre cei 2. Discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog și decideți împreună care este cea mai convenabilă soluție.

Ce beneficii au coroanele dentare?

De multe ori, coroana dentară este confundată cu fațete dentare, deoarece ambele conferă o estetică foarte plăcută a danturii. Fațele, față de coroane pot să nu necesite șlefuirea dintelui, pe când coroanele au nevoie de o șlefuire în profunzime, acestea având rolul principal de restaurare, pe când fațetele având rolul principal estetic.

Coroanele dentare sunt cele mai sigure și de durată proceduri medicale stomatologice, acestea conferindu-ne:

  • Recuperarea dinților afectați – coroana dentară învelește complet dintele afectat, și nu oferă doar rezistență, dar și protecție pentru a ne putea menține dinții afectați cât mai mult timp
  • Estetic, mai ales dacă vorbim de cele pe bază de zirconiu, un aspect natural al dinților, în contrast cu cei sănătoși
  • Rezistență și durată – materialele pe bază de metal sau zirconiu sunt perfecte pentru imitarea durității naturale ale dinților noștri; după aplicarea coroanelor dentare nu trebuie să ne mai facem griji când mușcăm dintr-un măr sau dintr-o bucată de carne mai tare
  • Funcția masticatorie – lipsa unui dinte nu doar că afectează aspectul zâmbetului, dar este și incomod. Printr-o lucrare se poate elimina complet acest disconfort, iar felul în care mușcam, mestecăm și ocluzia dentară este corectată.
proteza dentara fixa pret

Nu ezitați să mergeți la un control stomatologic de rutină, chiar dacă credeți că aveți probleme sau nu. Astfel puteți evita situația actuală, în care citiți online despre coroane dentare, să nu mai spunem despre nevoia de o lucrare asemănătoare.

Lucrări protetice mobile/fixe (proteza dentara)

Exista și situații în care un pacient își poate pierde mai mulți dinți, iar pentru refacerea funcției masticatorii, dar și a esteticii dentare se recomandă protejarea spațiilor libere. Cea mai buna metoda de tratament la ora actuală este de inserare a implanturilor dentare. Din nefericire, nu oricine poate beneficia de un implant

De ce?

Totul se bazează pe structura noastră osoasă. Fiecare dintre noi fiind diferit, putem avea o structură osoasă mai rezistentă, care să susțină toată presiunea care este exercitată pe dintele/dinții respectivi, sau mai slabă, iar aceasta poate duce la complicații.

Altă cauză ar putea fi anumite probleme de sănătate, sau pur și simplu anumite lipsuri din punct de vedere financiar. Oricare ar fi motivul, la noi puteți găsi o soluție pentru orice problemă aveți, trebuie doar să deschideți cu noi această discuție apăsând aici.

Tipuri de proteze dentare: (proteza dentară elastică, proteza scheletată, proteza pe implant)

Tipuri de proteze dentare – În funcție de situația pacientului, tratamentul de recuperare a zâmbetului poate fi făcut prin proteze dentare de mai multe tipuri:

Proteza dentară mobilă modernă:

  • Proteza dentară parțială – în cazul în care lipsesc doar anumiți dinți, se ia amprenta lor. Proteza rezultată se fixează în jurul dinților sănătoși pentru o fixare mai buna și o blocare perfectă în poziție. Proteza dentară parțială este formată din materiale care imită perfect culoarea și structura gingiei și a dinților.
  • Proteza dentară elastică – este o nouă alternativă modernă pentru proteza parțială clasică, proteza elastică fiind creata din materiale mult mai ușoare, mai rezistente dar și elastice. O proteza dentara elastica poate rezista mult mai mult în timp, absoarbe șocurile iar forța masticatorie este mult mai bună.

Printr-o proteza dentară elastică puteți scăpa de sentimentul că aveți ceva constant în interiorul gurii, dar și de disconfortul de fixare, fiind o proteza dentară elastică, se potrivește mult mai bine pe gingie, iar în loc de posibilitatea de a afecta dinții pe care se susține, îi protejează.

  • Proteza dentară mobilizabilă – este proteza scheletată, asemănătoare cu protezele parțiale, care se fixează pe dinții rămași printr-o parte metalică. Chiar dacă pare inestetică, proteza scheletată conferă mai mult confort și este mult mai subtilă, neavând atât de multe piese.

O proteza scheletată, având o parte metalică, oferă un confort sporit deoarece se fixează mult mai bine pe dinți decât cele mobile.

Proteza dentară fixă:

  • Proteza totală – cunoscută și sub numele de “placă dentară” imită perfect gingia, și dantura pacientului, se poziționează pe gingie. Aceasta nu prea se mai folosește deoarece nu se fixează bine, putând aluneca foarte ușor, trebuind folosite substanțe speciale de fixare, iar sub aceasta intră foarte multe bucăți de alimente.
  • Proteza dentară fixă pe implanturi – Este cea mai confortabilă opțiune, aceasta se fixează pe implanturi sau mini implanturi dentare, se mulează perfect și sunt fixe. Pot fi puse pe 4 sau 6 implanturi. Aceasta reproduce o arcadă completă, inferioară sau superioară, iar proteza este fixată de către medicul stomatolog și doar acesta o poate îndepărta.

Deși mulți pacienți sunt reticenți când vine vorba de proteze dentare, o bună colaborare medic-pacient poate avea rezultate foarte estetice, dar și confortabile și de durată.

Orice fel de proteză, proteza scheletată, fixă sau mobilă, este la fel de calitativă din toate punctele de vedere, totul se rezumă la cum se simte pacientul.

Cum se obțin proteze dentare de durată?

Pentru a obține o proteză avem nevoie de mai multe ședințe de tratament, în care să trecem prin următorii pași:

  • Pregătirea câmpului protetic, a zonei în cazul protezelor totale
  • Pregătirea dinților (în cazul protezelor parțiale; de obicei acestora li se tratează orice probleme existente înainte; în cazul protezelor cu sisteme de capse acest pas este obligatoriu)
  • Amprentarea câmpului protetic (se realizează pentru obținerea șabloanelor de ocluzie, a mușcăturii și a masticației)
  • Realizarea șabloanelor de ocluzie (ajuta medicul în a stabili dimensiunea verticală de ocluzie)
  • Amprentarea funcțională (se realizează pentru obținerea machetelor), alegerea dinților și a culorii acestora
  • Obținerea machetelor (este premergătoare obținerii protezei finale; obținută pe o bază de ceară după conturul danturii pacientului; iar apoi se inserează dinții artificiali pentru stabilirea relațiilor intermaxilare; ulterior, pacientul vede cum va arăta proteza finală pentru realizarea eventualelor modificări)
  • Obținerea protezei finale
fatete dentare pret coroană dentară Tipuri de proteze dentare

Pacientul va avea nevoie de timp pentru a se obișnui cu noua proteză dentară. Eventual, se vor efectua anumite retușuri, iar printr-o bună comunicare, orice disconfort se poate retușa, cu scopul că rezultatele finale să confere pacientului confortul și plăcerea pe care o pierduse, iar aceasta să uite în timp că poartă orice fel de proteze.

Noi vă așteptăm oricând, cu un mesaj sau telefon (aici) în prealabil să discutăm despre orice problema ați avea, sau dacă doar vreți să vă păstrați dantură impecabilă, pe șoseaua Pantelimon, nr 10, la cabinetul stomatologic Laura Nanau.

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video