Aparat Dentar Mobil

Un tratament ortodontic reprezintă folosirea unui dispozitiv numit aparat dentar, care aplică forță pe fiecare dinte în parte pentru a îi aduce în poziția lor corectă. Aparatele dentare pot fi de mai multe tipuri dintre care cel mai des întâlint este de tipul aparat dentar mobil.

 

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenția și tratarea malpozițiilor dentare și faciale. Vorbim aici despre dinți strâmbi, deplasați, care nu au o poziție corectă față de cei vecini, poate o rotație a acestora , o ocluzie (mușcătură) inegal distribuită. Asta se întâmplă când forța masticatorie nu este aplicată în mod egal pe arcadele dentare. Scopul final este totuși cel estetic, un zâmbet aliniat, simetric, impecabil.

Aparatul dentar clasic este un mecanism care este bazat și format din arcuri de sârmă și bracketi (care sunt așezați pe fiecare dinte în parte). Aceștia aplica o forță constantă asupra dinților, împingându-i în timp în pozițiile corecte din punct de vedere medical.

Purtarea unui aparat dentar necesită vizite regulate la medicul stomatolog, fiind nevoie de strângerea arcurilor pentru ca presiunea să fie aplicată non-stop asupra dinților, eficientizând procesul de mișcare.

Evoluția tehnologiei și a inovațiilor a adus astăzi mai multe posibilități cand vine vorba de tratamente ortodontice. Mai nou, aparatele dentare pot fi fixe, mobile, dar și cu design discret sau transparent, pentru a nu afecta încrederea în sine a pacientului pe toată perioada tratamentului.

Acum, pe aparatele dentare clasice, bracketii se pot colora folosit elastice colorate, o plăcere de cele mai multe ori pentru cei mici.

De multe ori, aparatul dentar pare sa fie un impediment în viața noastră, chit ca este incomod, chit ca vine vorba de aspecte sociale. Aparatul dentar nu face decât să ne ajute să căpătăm un zâmbet frumos, simetric, iar faptul ca cineva trece prin așa ceva pentru zâmbetul lui, este de apreciat.

aparat dentar mobil

Beneficiile purtării aparatului dentar:

Există totuși și alte beneficii care apar odată cu corectarea poziției unor dinți strâmbi, pe care poate nu le-am luat în considerare, sau nici măcar nu ne-am gândit la ele, fiind prea preocupați cu esteticul nostru. Iată totuși câteva din beneficiile principale pe care purtarea unui aparat dentar le aduce:

  • Dobândirea unui zâmbet armonios – poate principalul beneficiu este cel estetic, pacientul dobândește plăcerea de a zâmbi mai des, mai ales dacă acesta a terminat tratamentul, câștigând un zâmbet plăcut, simetric, care îi poate oferi chiar și încredere în sine, dar și un statut mai plăcut în societate.
  • Corectează pozițiile tuturor dinților și elimină spațiile dintre aceștia – aparatele dentare sunt special create de computer pentru a oferi dinților o aliniere cât mai perfectă, fără să lase loc de erori, spații sau imperfecțiuni estetice
  • Îmbunătățirea funcției masticatorii – un aparat dentar nu ajută doar la deplasarea dinților, dar poate remodela și forma osului, reechilibrând posibilele imperfecțiuni ale arcadelor dentare și inclusiv oferind feței un aspect general mult mai simetric și estetic.

Datorită acestui echilibrări, în procesul de masticație, dinții se vor mula perfect unii pe alții, astfel va dispărea efectul de uzură, care apare prin mușcătură incorectă, prin aplicarea unei presiuni inegale pe suprafața dentară.

  • Previne durerile și disfuncțiile articulare – aparatul dentar, readucând dinții în pozițiile lor potrivite, se evita astfel posibilele frecări sau bruscări ale acestora în timpul masticației, astfel aceștia nu vor fi traumatizați, și își pot păstra în timp rezistența.

In anumite cazuri, mai ales la copii, putem vorbi și despre accesorizarea unui asemenea aparat, copii fiind atrași de culori, aceștia vor afla ca pot folosi și alege pentru ei niște elastice aparat dentar, speciale, de culori diferite, creând astfel o plăcere pentru ei.

Dinți strâmbi, îi prevenim sau îi tratăm?

La copii:

Odată cu creșterea și dezvoltarea organismului la copii și adolescenți, oasele maxilare suferă și ele modificări. Uneori acestea cresc în exces și perturbă astfel relațiile dentare cu dinții vecini, dar și relațiile cu dinții opuși, cei pe care mușcăm.

De asemenea, unele obiceiuri vicioase deprinse din copilărie precum suptul degetului, respirația orală, mușcarea buzelor și a obrajilor etc., determină modificări ale oaselor maxilare, ale alinierii acelor dinți strâmbi, ale mușcăturii. În timp, acestea produc pacientului efecte estetice negative, dar și probleme funcționale privind arcadele dentare, ocluzia acestora, și este posibil ca presiunea să se aplice inegal pe anumiți dinți, putând afecta forma și structura cavității bucale.

Un alt factor care poate determina erupții dentare incorecte, în locuri anormale pe arcadă, este ordinea erupției dinților permanenți. Aceștia apar la vârste diferite pe arcadă, caninii și premolarii fiind printre ultimii dinți care apar în cavitatea orală. De aceea de multe ori pacientul se poate confrunta cu dinți care erup în locuri ciudate pe arcadă, cu înghesuiri sau spațieri față de dinții vecini.

Pentru copii acest aspect poate influența integrarea în societate, fatpul că au un dinte intr-o poziție diferită față de ceilalți copii îi poate face să se simtă jenați, diferiți. Acesta este un lucru complet normal, ca unul sau mai mulți dinți să erupă in poziții jenante, fapt care printre copii nu este neapărat cunoscut. Acest lucru poate uneori sa îi facă să se simtă marginalizați.

Pentru aceste situații, mai ales la copii au apărut elastice aparat dentar colorate, de diverse culori, pentru a transforma purtarea lor într-o plăcere, într-un lucru tineresc, colorat. Aceste elastice aparat dentar pot fi schimbate la fiecare ședință, se pot pune mai multe culori, scopul fiind aspectul plăcut al aparatului dentar în final.

Noile tehnologii ne oferă din ce în ce mai multe posibilități cand vine vorba de zambetul nostru, dar și de confortul nostru, putand alege din mai multe tipuri de aparate dentare, de la un aparat dentar simplu, până la un aparat dentar transparent.

Este recomandat să se facă un consult special pentru prevenirea și depistarea din timp a problemelor de aliniere și poziționare, deoarece copii fiind în dezvoltare constantă, aceștia se adaptează mult mai ușor modificărilor decât adulții, tratamentul ortodontic fiind mult mai rapid și eficient pentru copii.

La adulți:

Aici, tratamentele ortodontice sunt indicate în mai multe cazuri, nu doar când vine vorba de partea estetică. Aceste cazuri se aplica și la copii, dar adultii sunt mai predispuși și au nevoie de mai mult timp pentru remedierea acestor probleme. Printre aceste probleme se includ și:

 

  • Înghesuirea dinților – o apropiere extremă a dinților poate duce la crearea unor zone greu accesibile periuței, dar și aței dentare, zone în care se acumulează foarte ușor placă bacteriană, care poate provoca carii, pungi parodontale unde se strâng particule de alimente, care, necurățate, pot duce inclusive la parodontoza (trimitere)
  • Dinți rotiți – rotirea anumitor dinți, mai ales a celor frontali sau a caninilor poate duce la o ocluzie (mușcătură) incorectă, afectând dinții opuși și creând o uzură suplimentară pe aceștia.
  • O înclinare de orice fel (dinți strâmbi) – o corectare a acestei probleme aduce cu sine corectarea funcției masticatorii, favorizând odată corectarea aspectului facial (simetria feței în zona gurii), dar și evitarea problemelor ce pot apărea la nivel gingival sau dentar

Acum am aflat de ce un zâmbet frumos se mai numește și un zâmbet sănătos. Orice relație incorectă între dinți poate favoriza apariția unei probleme.

Chiar dacă nu avem nevoie de un aparat dentar, iar dantura noastră este frumoasă, aceasta trebuie și păstrată în timp, printr-o igienă orală corectă.

Tu cum te speli pe dinți?

Vezi dacă ceea ce știi tu se aseamănă cu ceea ce știm noi (trimitere)

În urma unei consultații realizate de medicul specialist ortodont în cabinetul nostru, se va realiza planul de tratament, în baza unor radiografii dentare și de profil, dar și a unor fotografii intra si extraorale.

Cât timp trebuie să purtăm un aparat dentar?

Tratamentele ortodontice sunt cele mai costisitoare din punct de vedere al timpului, dar și cele care ne pot schimba și influența cel mai mult viața. O dantură și un zâmbet frumos, nu doar că ne previn de alte probleme dentare, dar și sunt unul dintre primele lucruri pe care cineva le vede la noi.

In general, durata unui tratament ortodontic este între 6 luni și 2 ani. Acesta se realizează cu răbdare, dar și cu vizite regulate la medicul stomatolog, pentru strângerea aparatului dentar. Strângerea acestuia reprezintă reaplicarea unei forțe și presiuni constante asupra dintilor. Vizitele se stabilesc împreună cu medicul stomatolog, acestea sunt în general odată la 3 – 6 săptămâni.

Corectarea poziției dinților strâmbi dar și a mușcăturii nu este un proces cu rezultate imediate, acesta necesită timp, dar și ingrijire corespunzatoare.

În final, tu ești cel care este direct răspunzător pentru durata purtării aparatului dentar, dacă nu respectăm întocmai indicațiile medicului, putem avea supriza că trebuie să purtăm acel aparat mai mult decat ne-am fi așteptat.

aparate dentare

Cum putem scăpa mai repede de aparatul dentar?

Purtarea unui aparat dentar vine la pachet cu angajamentul că pacientul își va respecta indicațiile. În acest proces, medicul stomatolog și pacientul lucrează împreună pentru ca acesta să-și dobândească zâmbetul pe care și-l dorește.

Pe perioada purtarii unui aparat dentar, observațiile medicului stomatolog sunt la fel de importante ca și respectarea regulilor suplimentare de igienă. Pentru eficiență și rezultate de invidiat, pacientul va trebui să respecte aceste observații cu acuratețe. Totuși, dacă credeți că nu ați reținut cu exactitate toate indicațiile medicului, vi le vom reaminti și noi:

  • Igiena orală – care este și cea mai importantă pe perioada purtarii aparatului.

În bracket se pot bloca foarte ușor bucăți de alimente. Neeliminate, ele pot favoriza apariția plăcii bacteriene și probleme la nivelul suprafețelor dentare. Prin periajul normal, acestea nu sunt eliminate in profunzime, deci apar și anumite reguli noi de igienă pe perioada tratamentului.

Periajul dentar devine insuficient pentru pătrunderea în interiorul bracketilor, astfel ca se vor recomanda periuțe interdentare, ața dentară și duș bucal. Aceste procedee se vor aplica în lanț, pentru menținerea suprafeței dentare complet curate.

Curățarea se realizează prin periere ușoară, pe toată suprafața bracketilor, pe deasupra și pe dedesubtul acestora. Periuța interdentara trebuie sa pătrundă între arc și bracket, asigurând eliminarea oricăror infiltrații existente. Ața dentară se trece pe sub arc cu ajutorul unui dispozitiv special și apoi se curăță suprafețele interdentare. La final, se va folosi dușul bucal, pentru finalizarea procesului de curățare.

  • Respectarea vizitelor la cabinet – ajustarea aparatelor dentare se face odată la 3-6 săptămâni, orice amânare duce la prelungirea purtării aparatului dentar.
  • Evită alimentele tari, crocante sau lipicioase – acestea pot afecta bracketii sau arcurile acestora, putând chiar să îi desprindă sau în cel mai rău caz, sa fie nevoie sa fie înlocuiți. În loc să mușcăm din ceva, putem felia acel aliment, iar guma de mestecat este interzisă sub orice măsură.

Tipurile de aparat dentar

În funcție de caz, de situația pacientului și de decizia medicului stomatolog, exista mai multe metode de tratament ortodontic, printre care cele mai populare sunt:

Aparat dentar mobil:

  • se indică de obicei la copii, în perioada de creștere, pentru ca dinți să erupă în pozițiile lor corecte
  • se pot indica și în cazul obiceiurilor vicioase ( suptul degetului, respirația orală, interpoziția unor obiecte- buză, obraji, pix etc.), care pot malforma poziția dinților sau structura osoasă prin presiune prelungită
  • acest tip de aparat are efect asupra oaselor maxilare, uneori și asupra dinților
  • aparatul poate fi scos pentru igienizare, dar și în timpul mesei, pentru a nu incomoda pacientul
  • baza aparatului se poate face din diverse culori, cu personajele preferate ale copilului, determinând astfel o purtare plăcuta, fiind un accesoriu drăguț, și nu un obiect pe care este obligat să îl poarte copilul
  • rezultatele apar în timp, dar necesită cooperarea copilului, prin respectarea indicațiilor medicului stomatolog, dar și a părintelui printr-o atenție sporită asupra obiceiurilor copilului
aparat dentar safir aparat safir

Aparatul dentar fix:

  • se recomandă atât la copii, cât și la adulți
  • poate fi purtat în completarea tratamentului ortodontic cu aparat mobilizabil, pentru a realiza alinierea dinților pe arcadă
  • bracketii care se lipesc pe dinte, rămân fixați pană la finalul tratamentului. Aceștia pot crea un aparat din metal sau aparat safir. Asfel se poate avea un aparat dentar safir sau un aparat dentar metalic. De asemenea, aceștia pot avea culori diferite, reprezentand un plus pentru copii. Pe bracketi, se pot adăuga benzi elastice aparat dentar de diferite culori, mai ales pentru copii sau adolescenți pentru a conferi un aspect mai plăcut estetic, dar și un zâmbet mai tineresc, mai colorat. Aceste elastice aparat dentar nu influențează durata de purtare, sunt strict estetice.
  • comparativ cu aparatul dentar mobil, rezultatele apar mai repede în acest caz, presiunea fiind aplicată pe toți dinții în același timp, ceea ce îi va face să se deplaseze concomitent
  • pacientul trebuie sa aibă o igienă riguroasă pentru a evita apariția cariilor și a afecțiunilor parodontale, mai ales deoarece în bracketi și arcuri pot rămâne foarte ușor particule mici de alimente, spre deosebire de exigentele unui aparat dentar mobil
  • este necesar un control lunar, pentru acționarea aparatului dentar, dar și pentru a verifica igiena corectă a pacientului

Tratamentele ortodontice se pot realiza la orice vârstă, în funcție de caz și de doleanțele pacientului, însă cu cât este aplicat mai devreme (cel mai indicat este în perioada de creștere), cu atât rezultatele apar mai repede.

Aparat dentar invisalign (Aparat dentar transparent)

Un aparat dentar invisalign este cea mai nouă și avansată tehnologie care folosește imagini 3D computerizate pentru crearea unui plan de tratament. Scopul final este același, căpătarea unui zâmbet imaculat.

Acest aparat se ascunde sub forma unor gutiere dentare, care vin perfect pe dinți, puțin strâmte pentru a realiza mișcarea către poziția dorită. Gutiera dentară invisalign este realizată complet computerizat, fiind un tip de aparat dentar transparent care aduce aceleași rezultate.

De ce am alege un aparat dentar invisalign?

  • este realizat complet digital, sub forma de gutiera dentară adica este comparabil ca mobilitate cu un aparat dentar mobil.
  • pentru cineva care își dorește să își păstreze acest tratament cât mai invizibil, acest aparat dentar transparent este perfect pentru orice situație.
  • nu este un aparat dentar fix (ci un aparat dental mobil), se poate da jos și pune la loc oricând de către pacient, ceea ce îl face ușor de curățat, nemaifiind nevoie de o igienă suplimentară complicată.
  • acest aparat dentar invisalign, fiind sub formă de gutieră dentară, poate fi înlocuit acasă odată la 2 săptămâni, deplasând dinții ușor către pozițiile dorite.
  • gutiera dentară, fiind aplicată pe toți dinții, acționează asupra fiecăruia, făcând din proces unul confortabil, fără incomodități.
  • Pacientul nu are restricții la alimente, băuturi consumate, gutiera dentară se scoate înainte de orice masă.

Un aparat dentar invisalign este la fel de eficient ca orice alt aparat dentar, avantajul principal fiind ca acesta este un aparat dentar transparent

Cu toții știm ca a purta un aparat dentar nu este cel mai confortabil și plăcut lucru din lume. Totuși, rezultatele obținute în urma acestuia ne însoțesc toată viața, și ne pot apăra de multe alte probleme gingivale sau dentare.

Timpul este de partea noastra, de asta recomandăm cat mai din timp o consultație în care să discutați acest subiect cu medicul stomatolog

Zâmbetul în ziua de astăzi este cel mai puternic mod de a exprima anumite sentimente.

Tu cum iti folosești zâmbetul? Pentru tine, sau împotriva ta? Dacă răspunsul este cel din urmă, lasă-ne un mesaj, sau contactează-ne telefonic pentru a crea impreuna un plan prin care toți să putem zâmbi mult mai mult.

Pentru mai multe detalii, informații, sau chiar daca faceti o documentare despre aparat dentar pret, , vă așteptam la cabinetul stomatologic Laura Nanau, pe șoseaua Pantelimon, nr 107, București, Sector 2 sau apasand aici.

aparat dentar pret

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video