Albire Dentară

Care este primul lucru pe care îl faci când cunoști pe cineva? Exact, zâmbești! Aceasta este prima impresie care se lasă într-o întâlnire cu o persoană nouă (peste 60% din oameni sunt atrași de cineva doar prin zâmbetul lor).

Te putem ajuta cu o procedura de albire dentară, pentru un zâmbet sănătos și strălucire naturală.

În viața noastră cotidiană suntem înconjurați de vicii, ispite plăcute, care devin factori importanți în sănătatea zâmbetului nostru. Deși periajul nostru este corect realizat acasă, chiar dacă folosim și metode ajutătoare (apă de gură, duș bucal, ață dentară), odată cu trecerea timpului, din cauza anumitor factori, fără o albire dinții capătă o nuanță mai închisă decât cea naturală.

Detartraj si periaj profesional

Toți pacienții noștri își doresc să își recapete acel zâmbet alb, natural. Noi le oferim servicii pentru împlinirea și albirea dinților lor, dar și informații despre cum să își păstreze noul alb și sănătatea zâmbetului pe termen îndelungat.

O albire dentară este cea mai simplă, confortabilă și rapidă metodă de a îți recăpăta albul și strălucirea naturală a dinților. Prin această metodă sunt îndepărtate petele de pe dinți, pe care nici măcar o igienă strictă nu le poate preveni. Rezultatele apar instant după tratament, dar pentru a fi menținute în timp trebuie să ne implicăm și noi.

albire dinții

Ce trebuie să știm înainte de o albire dentară?

Această procedură este efectuată doar în cabinetele stomatologice, dar există și metode prin care o putem face albirea dinților acasă, dar după o discuție cu un medic stomatolog.

Înainte de o albire dinți pacientului trebuie să fie tratați de orice problemă ar putea avea. Pacientul trebuie să își rezolve orice problemă dentară existentă, pentru a evita orice situație neplăcută.

De exemplu, dacă albirea se face pe un dinte cariat, substanțele care se folosesc pot pătrunde prin crăpături în interiorul dintelui, afectându-i astfel structura să internă.

Există totuși și situații în care nu oricine poate apela tratamentul de albire dinți. În cazurile în care persoanele

  • au gingii și dinți sensibili
  • Sunt alergice la peroxid de hidrogen
  • Au probleme gingivale, smalț erodat sau carii care nu sunt tratate
  • Care sunt însărcinate sau alăptează
  • Care nu au împlinit vârsta de 18 ani, dantură și gingia nefiind dezvoltată complet

Este recomandat să discutați aceste aspecte cu medicul stomatolog înainte de începerea oricărui tratament, el va ști ce trebuie făcut.

Prin albirea profesională a dinților, zâmbetul nostru își recăpăta strălucirea naturală și se poate deschide cu până la 12 nuanțe, în funcție de culoarea inițială și de atenția pe care o acordăm îngrijirii zâmbetului nostru după tratament.

După aceea, pentru a maximiza eficientă albirii, înainte de procedura de albire dinți, trebuie făcută o igienizare profesională (dacă nu a fost făcută recent de către pacient). Această elimină petelor colorate, tartrul și placă bacteriană de la nivelul dinților și este esențială pentru a obține rezultate excepționale. Astfel, suprafața dinților devine curată și naturală, iar albirea dinților are eficientă maximă.

Nu ai făcut o igienizare profesională până acum? Vezi aici mai multe detalii.

albire dentară

Unele cazuri (mai ales la nivelul măselelor, care au 2 sau 3 rădăcini), este necesară alveolotomia și separatia radiculara a maselei (dintele este separat în mai multe bucăți, câte rădăcini are, care se scot pe rând). Pacientul nu va simți niciun disconfort pe durata acestor proceduri.

Cea mai întâlnită situație de extracție este cea cu o măsea de minte

De asemenea, extracția dentară este indicată și în scop ortodontic sau protetic (când dinții au migrat prea mult spre arcada opusă și disturbă tratamentul protetic), sau în cazul dinților parodontotici (deși nu sunt afectați de carie și nu provoacă durere pacientului, acești dinți sunt migrati și cu un grad mare de mobilitate).

Cum se face o albire dentară?

Tehnica de albire dentară durează în jur de o oră, în care medicul stomatolog trece prin mai mulți pași:

  • Dinții sunt izolați pentru a asigura un câmp operator uscat, lipsit de umezeală și bacterii
  • Peroxidul de hidrogen este aplicat, cu grijă pentru a fi distribuit uniform pe suprafața dinților
  • Lampa led este folosită pe dinți pentru accelerarea albirii dinților
  • După finalizarea tratamentului, peroxidul de hidrogen este îndepărtat de pe dinți cu grijă, evitând contactul cu gingia

După albirea dinților propriu-zisă, tratamentul nu se încheie, chiar dacă rezultatele au apărut, pentru niște rezultate și mai uluitoare, mai sunt câțiva pași de făcut.

Veți avea de continuat singuri tratamentul, acasă. Vă oferim gutiere personale (vi se iau amprente la cabinet pentru realizarea acestora), în care veți pune un preparat cu fluor. Acestea au rolul de remineralizare a structurii dentare.

Singuri, acasă, veți aplica gutierele cu fluor pe suprafața dentară, în fiecare seară, înainte de culcare, după ce ați realizat periajul de seară. În timpul folosirii gutierelor, este indicat să nu consumați alimente sau lichide, doar după ce le dați jos dimineața. După îndepărtarea acestora, nu se recomandă clătirea cavității bucale cu apă, eventual doar pentru înlăturarea excesului de fluor.

Ce trebuie să știm după o albire dentară?

Chiar dacă rezultatele se văd imediat după tratament, acestea nu sunt permanente. În funcție de culoarea inițială, de nivelul de atenție pe care îl oferiți dinților dumneavoastră, culoarea lor poate rezistă de la câteva luni până la 3 ani.

Pentru menținerea noii culori pe o perioadă cât mai lungă de timp, dumneavoastră sunteți principalul factor. Este indicat să reduceți sau chiar să renunțați pentru o perioadă de minim 14 zile, la principalii factori, cafea, ceai, fumat, alimente ce ar putea produce colorații la nivelul dinților, cel puțin pană acestea își revin la normal după tratament.

Încă un lucru care este de menționat, albirile dentare nu se fac mai des de 6 luni. În funcție de nuanță dinților și dorințele dumneavoastră, vom decide câte expuneri vom face într-o ședința. Tratamentele de albire dinți se fac doar în cadrul cabinetului stomatologic, sub atenția medicului dentist.

Așteptările pacientului trebuie să fie realiste, întrucât dacă pornim de la o culoare prea închisă a dinților, nu se poate obține acel alb de tip Hollywood. Vi se va explică în detaliu la cabinet, înainte de începerea tratamentului, pentru a nu vă crea așteptări nerealiste.

Cei mai mari factori pentru pierderea culorii naturale ale dinților.

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât tot din corpul nostru este mai susceptibil spre anumite probleme. Dinții noștri nu ne oferă niciun simptom în cazul în care apare o problemă ușoară, până nu devine destul de serioasă, iar atunci se activează în noi nevoia de a merge la un control stomatologic.

Foarte puțini dintre noi au un zâmbet alb natural, fără intervenții suplimentare, de aceea trebuie să acordăm o atenție sporită când vine vorba de zâmbetul nostru.

Toți suntem consumatori de ceva, de la alimente dăunătoare, până la apă de la robinet. Suprafața dinților noștri este acoperită de smalț, care oferă duritatea, culoarea, și strălucirea dinților noștri printr-o rețea de cristale minerale.

Smalțul, sub microscope, are o structură cu pori, asemănătoare cu un burete, în care pot pătrunde particule din alimente, tutun, cafea și alți coloranți alimentari ce ne pot pată dinții. Aceste particule sunt atât de mici încât periuță noastră de dinți nu are niciun efect, chiar dacă igienă orală este foarte strictă.

măsea de minte

Iată mai jos principalele cauze ale pierderii albului natural și strălucirii dinților noștri:

  • Fumatul – unul dintre viciile pe care poate prea multă lume îl are, dar și unul dintre cei mai mari inamici ai unei danturi sănătoase. Nicotina dintr-o țigară se depune pe smalț, în timp oferindu-le o culoare gălbuie, ulterior și alte probleme gingivale.
  • Înaintarea în vârstă – cu trecerea timpului, structura dinților noștri devine mai slabă, aceștia fiind mai predispuși la apariția problemelor
  • Alimentația – care trebuie să fie pe cât de diversificată, pe atât de atent selecționată. Alimentele cu aciditate ridicată (sfeclă, oțet balsamic, băuturi carbogazoase), cele închise la culoare sau care conțin coloranți alimentari (sosuri, cafeaua, vinul roșu, etc.)
  • Unele medicamente – expunerea îndelungată la antibiotice poate afecta structura dentară, slăbi smalțul, astfel fiind predispus îngălbenirii
  • Igienă orală slabă – Lipsa perierii dimineața și seară, ață dentară lăsată în dulap iar apă de gură lăsată pe raft în magazin, toate acestea ajută la îngălbenirea accelerată a dinților noștri

Crezi că nu ai o igienă orală potrivită? Vezi dacă ceea ce știi tu seamănă cu ceea ce știm noi aici.

Albirea dentară profesională (albire dinti): De ce da? De ce nu?

De cele mai multe ori, odată când ceva sună prea bine să fie adevărat, trebuie totuși să fie un detaliu ascuns, ceva care să compenseze cu beneficiul. Chiar dacă este vorba de o sumă de bani, sau poate un risc pe care nu ni l-a precizat nimeni, mereu trebuie să fie ceva. Sau poate așa suntem noi obișnuiți, să punem orice sub semn de întrebare.

Albirea dentară la cabinetul stomatologic este una dintre cele mai simple și rapide proceduri care se pot face, dar cu anumite condiții pe care le-ați citit mai sus. Totuși, nimic nu este perfect, așa că mai jos aveți o comparație între beneficiile și riscurile care există când trecem prin acest tratament.

Beneficiile albirii dinților

  • Deschiderea culoriii dinților cu până la 12 nuanțe – timpul și obiceiurile nesănătoase își pun amprentă de obicei pe dantură noastră, dar asta nu înseamnă că nu putem face nimic în privința asta. Tratamentul acționând în profunzimea dintelui, efectul de albire dinți se va păstra în timp, până la 2-3 ani de zile
  • Recăpătarea strălucirii naturale a dinților – zâmbetul nostru deschizându-se la culoare, acesta va capătă o strălucire aparte, de invidiat
  • Timpul pe care îl câștigați – procedura durează în jur de o oră, iar efectul este imediat. Cu câteva recomandări de respectat, se poate păstra și până la 3 ani.
  • Efect instant – imediat după procedură veți observa diferența, această accentuandu-se în următoarele zile, după urmarea recomandărilor medicului dentist
  • Încredere de sine crescută – odată cu un zâmbet mai alb, mai plăcut, și noi ne simțim mai bine, astfel zâmbim mai des și ne conferim o încredere crescută în noi.

Riscurile albirii dinților:

  • Sensibilizarea gingiilor – este unul dintre efectele secundare, apărute în cazul în care aveți o sensibilitate crescută, sau dacă gingia ia contact cu substanțele folosite de către medicul stomatolog (nu se întâmplă decât dacă dinții nu sunt corect izolați)
  • Lipsa albirii – dacă aveți lucrări ale danturii, ca și coroane, implanturi, fațete sau plombe, acestea nu sunt afectate de către albire, iar dacă ceilalți dinți sunt albiți, poate există o diferență între nuanțele de alb, ceea ce ar necesita schimbarea lucrărilor pentru a avea aceeași culoare, alți bani, alt timp pierdut
  • Albire inegală – de la pacient la pacient, în funcție de materialele folosite (este vorba de substanțe mai vechi), dar și de problemele dentare existente, este posibil că nu toți dinții să capete aceeași nuanță de alb, unii să se deschidă cu mai puține nuanțe, fiind mai afectați decât ceilalți. De asta recomandăm rezolvarea oricăror probleme dentare preexistente
  • Sensibilizarea smalțului – datorită intensității peroxidului de hidrogen, pe parcursul tratamentului de albire pacientul poate resimți o sensibilitate a smalțului, care va dispărea odată cu terminarea tratamentului.

Albirea dinților acasă

Mulți dintre noi preferăm să fim proprii noștri medici, (cu toate că nu este recomandat), cu toate că din când în când avem nevoie și de o părere de la un expert. Există multe metode prin care putem, inclusiv noi, să facem albirea dinților acasă. Nu recomandăm asta decât dacă ați discutat cu un medic stomatolog în prealabil, deoarece pot apărea oricare dintre riscurile discutate de mai sus.

Petele dentare și colorațiile sunt unul din motivele pentru care zâmbim mai rar, și de multe ori uităm ceea ce este important, să zâmbim de fiecare dată când avem ocazia.

Dacă nu doriți o albire profesională la cabinetul stomatologic, iată mai jos câteva metode prin care puteți câștiga prin albirea dinților acasă până la câteva nuanțe de alb în timp:

(Întreabă-ți medicul înainte de a aplică orice metodă găsită pe google)

  • Pastă de dinți pentru albire – care conțin particule mici din substanțele care sunt folosite în albirea profesională, care pot ajuta la îndepărtarea petelor de pe dinți. Aici puteți câștigă până la 1-2 nuanțe de alb, dacă alegeți o pastă potrivită pentru dumneavoastră.
  • Benzi pentru albirea dinților – aceste benzi subțiri și transparente conțin peroxid de hidrogen și pot fi aplicate direct pe suprafața dinților, fără a atinge gingiile. Acestea acționează între 5 și 30 minute și se aplică pe suprafața dentară curată, abia periată.
  • Cărbunele activ – cu efect abraziv, reușește să absoarbă substanțele care se depun pe suprafața dintelui, mai ales tanina, prezentă în ceai, cafea, vin roșu, care sunt factori care influențează cel mai mult colorarea dinților. Recomandăm folosirea cărbunelui medicinal, care se găsește în farmacii, odată pe săptămână.
  • Bicarbonatul de sodiu – Folosit odată pe săptămână în locul pastei de dinți, putem câștigă 1-2 nuanțe după 3-4 folosiri. Acesta distruge particulele care colorează dinții și formează petele de pe aceștia.

Pentru mai multe detalii, informații, sau chiar o discuție despre propria dantură, vă așteptăm la cabinetul stomatologic Laura Nanau, pe șoseaua Pantelimon, nr 107, sau apăsând aici.

De reținut ca un periaj corect poate menține dinții sănătoși. Găsiți aici instrucțiuni pentru limba română text și video iar pentru limba engleză instrucțiuni video